Plzeňská květnice
FOTO: autorka

Plzeňská květnice

5. 11. 2017

Na rožnovském náměstí byla letos nahrazena travnatá plocha barevným záhonem z letniček. Na informační ceduli jsem si přečetla název vyseté směsi a začala se zajímat, jak a kde tento název vznikl a které letničky jsou vysety.

 V roce 2015 probíhala v Plzni soutěž o nejkrásnější  letničkovou směs, výsevy hodnotili Plzeňané i návštěvníci města. Na památku Plzně - Evropského hlavního města kultury pro rok 2015 nese vítězná směs jméno Plzeňské květnice. Tato směs je tvořena 15 letničkovými druhy. Je pestrobarevná, výrazně v ní působí teplé odstíny oranžové a žluté barvy, s netradiční příměsí růžové a fialové. Vše je navíc projasněno bílou barvou. Nejdříve kvetou laločnice, šater, lnice a štěničník. Postupně se přidávají lnice, sanvitálky, sluncovky, různé odrůdy afrikánů, lokanky nebo hledíkovky. V pozdním létě pak kulaté plné květy kopretiny mnoholodyžné a čínské astry. Více informací naleznete na www.cerny-biopro.cz/sortiment-smesi.

V průběhu léta jsem několikrát fotila barevnou proměnu záhonu, poslední záběry jsou z konce října po prvním přízemním mrazíku. V galerii naleznete malou ukázku, snad se bude líbit.  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.