Jeruzalémské tunely
Ilustrační foto: pixabay.com

Jeruzalémské tunely

11. 11. 2017

Letošní týdenní cestu do Izraele jsem věnovala pouze návštěvě hlavního města Jeruzaléma. Z letiště Ben Guriona v Tel Avivu vede do Jeruzaléma dálnice, kde stále stoupáte do nadmořské výšky 760/n.m, když se před Vámi objeví moderní město - Jeruzalém.

Měla jsem možnost navštívit největší tunel, který leží pod Zdí nářků - nejposvátnějším místem judaismu. Tunel používali Arabové jako odpadní stoku a po mnoha letech mravenčí práce byl odčerpán a vyčištěn.Byla zde mimo jiné objevena ulice z doby Ježíše Krista nebo původní obří kvádry těžké až 550 tun, ze kterých král Herodes budoval opevnění  Chrámové hory a Druhý jeruzalémský chrám. 

Tak jako řada starých měst je protkáno sítí katakomb, kobek a dalších podzemních postor, ale málokteré město má ve svých útrobách tak pozoruhodné poklady jako tři tisíce let starý Jeruzalém. Izraelští archeologové  postupně odkrývají další a další tunely, ve kterých se odehrály dějinné události popsané v Bibli, a zpřístupňují je veřejnosti.

Jak jsem se již  několikrát ve svých článcích zmínila, Staré město v Jeruzalémě je rozděleno na část židovskou, arabskou, křesťanskou a nejmenší arménskou. Židovská čtvrt leží v jihovýchodní sekci a je domovem Chrámové hory, Západní zdi a několika významných synagog. Synagoga Churva byla postavena koncem 18.století a v průběhu let několikrát zničena. Čtyři sefardské synagogy jsou komplexem čtyř propojených synagog, z nichž v každé se praktikují jiné rituály v rámci židovské komunity. Ostatní synagogy jsou již za hradbami města v jeho nové části.

V roce 1948 připadla východní část Jeruzaléma se Starým městem pod správu Jordánska a západní Jeruzalém byl pod kontrolou Izraele. Mnohé architektonické památky Starého města a východního Jeruzaléma byly zničeny, především pak Židovská čtvrť a několik desítek synagog. Zároveň byly zničeny i mnohé arabské vesnice, které se nacházely v západní části města. Tato situace trvala do roku 1967, kdy Izrael zázračně porazil sousedící arabské státy v tzv. šestidenní válce. Izraelcům se podařilo poprvé vniknout do Starého města a Židé tak opět mohli spatřit Zeď nářků.

V roce 1980 byl Izraelem oficiálně přijat nový základní zákon (tzv.Jeruzalémský zákon), který uznal sjednocený Jeruzalém za hlavní městu státu Izrael a deklaroval jeho nedělitelnost.  Archeologické vykopávky ve Starém městě dodaly židovskému národu pocit exkluzivního nároku na Svatou zem.

Stát Izrael byl vyhlášen 14.května 1948 a příští rok uplyne 70 let od  jeho založení. Už nyní jsou konány velké přípravy na toto výročí, které bude   pro všechny Izraelce příležitostí znovu si připomenout, že Židé opět po dvou tisíciletích mohou žít ve vlastní zemi.. 

V příštím vyprávění o putování Jeruzalémem se budu věnovat jeho nové části, která je stejně krásná jako ta historická. Za necelých 70 let od vzniku státu Izrael vybudovali Židé v Jeruzalémě mnoho nových budov, parků, muzeí, ale i nemocnic a škol.

Shalom. 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.