Kmín kořenný uvolňuje žaludeční křeče a vyhání parazity ze střev
Ilustrační foto: pixabay.com

Kmín kořenný uvolňuje žaludeční křeče a vyhání parazity ze střev

11. 11. 2017

Přestože kmín vnímáme jako něco zcela obyčejného, co si koupíme i v tom nejzapadlejším obchůdku, může nám tato bylina nabídnout něco víc, než jen ochucení pokrmu.

K léčebným účelům se rostlina používala už v antice, i když mezi obyčejnými lidmi sloužila spíše k ochraně před čarodějnicemi či k připoutání milované osoby. Její zbytky ale vědci objevili i v neolitických stavbách.

Pokud někoho trápí nadýmání, ocení výluh z jedné lžičky mletého kmínu zalitého čtvrt litrem vroucí vody. Kmínová silice podporuje vylučování trávicích šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu, z něhož spolehlivě vyhání střevní parazity. Pomáhá při chudokrevnosti a menstruačních bolestech. Kojící matky by měly vypít jeden šálek kmínového čaje denně. Nejenže zvyšuje tvorbu mléka, ale také ulevuje miminku od větrů.

Oblíbená je kmínová pálenka, jejíž výroba je velmi jednoduchá. Stačí zalít umletý kmín kvalitní slivovicí či vodkou, popřípadě přidat trochu medu - poměr si přizpůsobte vlastní chuti. Jako lék se pije jeden „stopečka“ denně ráno nalačno, jak už u čisté pálenky doporučoval páter Ferda. Řidiči mají smůlu...

Zdraví prospěšná je i kmínová polévka. Jíšku připravenou z jedné lžíce tuku a dvou lžic hladké mouky zalijeme vodou z vařených brambor, osolíme, přidáme lžičku drceného kmínu a povaříme. Podáváme s nakrájeným osmaženým chlebem, nudlemi, noky, kapáním či krupicovým svítkem. Zahřeje, chutná a rozhodně neurazí!

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.