Padají vám vlasy? Mohou za to hormony, ale i strava či stres
Ilustrační foto: ingimage.com

Padají vám vlasy? Mohou za to hormony, ale i strava či stres

14. 11. 2017

S přibývajícím věkem se naše vlasy ve většině případů stávají tenčími a řídnou. Jak zamezit ztrátě vlasů? Jaké přírodní recepty existují? Škodí pravidelné barvení vlasů?

Vypadávání vlasů
Vypadávání vlasů má většinou genetické příčiny, v tradiční čínské medicíně patří vlasy a kosti k energii ledvin, která je považována za základní energii našeho života. Je nám předána našimi rodiči. Ovšem svým životním stylem ji spotřebujeme buď rychle nebo pomalu. Také hormonální změny hrají v kvalitě vlasů velkou roli. S poklesem estrogenů převáží u řady žen mužský hormon, takže i u nich může nastoupit tzv. androgenetická alopecie, projevující se čelními kouty, ustupující linií vlasů - tonzurou na temeni a konečně prořídnutím v oblasti nad čelem. 

Vedle toho dochází k difúznímu  neboli rozptýlenému vypadávání vlasů, většinou též v přední části lebky. Příčinami tohoto rozptýleného vypadávání vlasů jsou:
 - Přestavba hormonů po přechodu
 - Onemocnění štítné žlázy, jiné chronické choroby jako např. cukrovka
 - Vedlejší účinky léků - betablokátorů, na snížení cholesterolu
 - Infekční nemoci a operace
 - Toxiny z životního prostředí, těžké kovy
 - Špatná strava, nedostatek železa, selenu, hořčíku, vitamínů řady B
 - Stres

Problém s vypadáváním vlasů se dá řešit. Co pro to můžeme udělat?

1. Vnější ochrana vlasů a péče o ně
Při difúzním vypadávání vlasů je důležité vlasy chránit, používat jen mírný šampón a přestat s mytím vlasů příliš teplou vodou, fénováním horkým vzduchem, trvalou a barvením. Na slunci je třeba vždy vlasy chránit pokrývkou hlavy. Zlepšit výživu vlasových kořínků může i vlasová voda obsahující kofein. Starší vlasy absorbují a ukládají méně vlhkosti, jsou roztřepenější a hůře se upravují. Dopřejte si častěji vlasovou kúru, nejlépe s biologickými prostředky. Obecně platí, že barvicí prostředky, které pracují s peroxidem vodíku a amoniakem, vlasy poškozují a vysoušejí. Kromě toho obsahují mnohé barvy i zdraví škodlivé složky. Lepší je dvoufázová barva vlasů. Příznivé je i tónování, které zároveň i o vlasy pečuje. 

2. Výživa
Při celkovém vypadávání vlasů by se mělo zkusit zlepšit strukturu vlasů zevnitř. Pokud jste trvale překyseleny, pak vlasové kořínky nedostávají dostatek živin. S plnohodnotnou základní stravou, obsahující dostatek důležitých živin, podpoříte růst vlasů. Je to zelenina, celozrnné výrobky, ořechy a semínka, luštěniny. Obzvláště bohaté na křemík je proso. Koncentrované rostlinné bílkoviny poskytují sojové výrobky, přičemž nejlépe využitelné jsou fermentované.

Příčinou může být i nedostatek železa. Dříve, než ale začnete jíst denně játra, měly byste raději sáhnout po zdravých plodinách, jako je listová zelenina a semínka všeho druhu. Vitamín C z ovoce zlepší vstřebávání železa. To, že lze dostatek železa získat jen z masa. už dávno neplatí, neboť v rostlinách se nachází železo ve formě snadno využitelného ferritinu. Zredukujte živočišné bílkoviny a tuky. Obsahují hormony a mohou vám nabourat vaši hormonální sféru. Raději jezte hodně vhodných rostlinných tuků, které jsou antioxidanty a srovnávají hormonální hladinu, jako je olej lněný, olivový nebo ořechový.

3. Péče o střeva
K čemu je zdravá strava, když je postižena střevní sliznice a živiny se nemohou řádně vstřebat? Dnes díky Fast Foodům, přísadám, konzervantům stěží ještě najdeme člověka se zdravými střevy. Pálení žáhy, pocit plnosti, zácpa, průjem, nadýmání, to vše jsou signály, že je se střevy něco potřeba udělat. Nejlepší je návštěva lékaře z celostní medicíny. S rostlinnými léky, střevními bakteriemi, případně mechanickou detoxikací střev zlepšíte nejen stav vlasů, nýbrž celkovou tělesnou a duševní kondici.

4. Potravinové doplňky
Pokud jste přísní vegetariáni, můžete mít nedostatek zinku. Zinek je potřeba k očištění od těžkých kovů. Proto ženy, které mají amalgámové výplně, potřebují speciálně hodně zinku. Existuje mnoho potravinových doplňků, spjatých s potřebou vlasů. Např. vitamíny B, oxid křemičitý, želatina, aminokyseliny, Omega-3-mastné kyseliny. Zvláštní postavení má řasa spirulina. Obsahuje množství minerálních látek a důležité aminokyseliny, kromě toho váže ve střevech toxiny a přispívá k udržování správné kyselosti organismu. Vhodné jsou také Schüsslerovy soli a homeopatika, např. Zincum chloratum, Silicea, Ferrum phosphoricum, které se během dne po 5 kuličkách nechají rozpustit pod jazykem.
Při slabosti ledvin mohou vedle správného životního stylu posílit jejich energii také různé čínské byliny. Nejlepší je vyhledat si terapeuta se zkušeností z čínské medicíny.

5. Zmírnění stresu
Při zármutku, trvalém stresu, po šoku mohou začít vypadávat vlasy. Zde je nejrozumnější vyhledat profesionální pomoc psychologa nebo poradce. 

 - Naučte se relaxační metody.
 - Dopřejte si v práci pravidelné přestávky.
 - Choďte pravidelně ven na vzduch.
 - Meditujte.
 - Vypozorujte samy, při čem se nejlépe uvolníte.

Nepropadejte panice, jestliže léčba nezabírá hned, růst vlasů potřebuje čas a s úspěchem lze počítat teprve tak za 3 - 6 měsíců.


vlasy zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.