Studie: biopotraviny jsou jenom
nepatrně zdravější než ty běžné

Studie: biopotraviny jsou jenom
nepatrně zdravější než ty běžné

5. 9. 2012

Tak to je překvapení. Podle nové studie americké Stanfordovy univerzity jsou biopotraviny jen o málo zdravější než ty, které se jako bio označovat nemohou. Bioprodukty nicméně podle vědců snižují riziko konzumace pesticidů a mohou být chutnější. Nečekanou vědeckou zprávu zveřejnil odborný žurnál Annals of Internal Medicine.

„Byla jsem naprosto překvapena,“ prohlásila lékařka Dena Bravataová, která se k analýze rozhodla poté, co se jí řada pacientů dotazovala na změnu a ozdravení jídelníčku. „Existuje mnoho důvodů, proč si někdo může vybrat ekologickou stravu místo běžného jídla. Za výběrem biopotravin stojí nejen ekologie, ale také chuťové preference,“ vysvětlila Bravataová.

Výsledky studie ukazují, že zdravotní výhoda biopotravin není nijak veliká. Rozdíl v obsahu vitaminů je podle vědců sotva nějaký a rozdělení tuků i proteinů je podobné. Výskyt bakterií či virů vyvolávajících onemocnění není v žádném z obou druhů potravin častější. Biopotraviny nicméně podle analýz vykazovaly nižší kontaminaci pesticidy. Zcela bez pesticidů ale bioprodukty nebyly.

Ekologická organizace Greenpeace předkládá podobné výsledky. „Běžné ovoce není méně zdravější pro lidský organismus než bio ovoce a zelenina,“ tvrdí Christiane Huxdorffová, která má v rámci Greenpeace na starosti trvale udržitelné zemědělství. „Nemůžeme proto říct, že biopotraviny jsou zdravější," dodala.

Huxdorffová nicméně zdůrazňuje, že ekologické zemědělství se zříká používání pesticidů, což může mít kladný přínos pro lidi i životní prostředí. S tím souhlasí i Urs Niggli z výzkumného institutu pro ekologické zemědělství FiBL, podle něhož má ekologické zemědělství pozitivní dopady: „V kraji, kde se hospodaří bio, je mnohem větší rozmanitost fauny – od nejmenších mikroorganismů až po ptáky.“

Tím ovšem nelze tvrdit, že běžným způsobem produkované potraviny mají na zdraví horší vliv. Pokud by měly a nevyhovovaly přísným normám, musely by totiž být staženy z trhu.

bio potraviny zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.