Stárnutí nemusí mít zdaleka jen špatné stránky
Ilustrační foto: ingimage.com

Stárnutí nemusí mít zdaleka jen špatné stránky

19. 11. 2017

Klid a vyrovnanost jsou atributy, které člověk získává často až s přibývajícím věkem. U žen dochází po mnohdy bouřlivém klimakteriu ke stabilizaci celé psychiky. I zde je možno přispět k celkové pohodě vlastní vůlí a různými osvědčenými prostředky.

Jaké jsou nejdůležitější rady pro mysl, duši a tělo?

Jak si žena udrží svěží mysl?

Jestliže starší ženy zůstanou aktivní a společensky činné, zůstane čilá i jejich mysl. Přesto lze doporučit navíc určitá cvičení, vedoucí k tomu, aby mozek dostával neustále nové stimuly. Můžete například:
- luštit křížovky
- učit se nazpaměť básně
- začít se učit nový cizí jazyk
- oprášit kdysi studovaný cizí jazyk
Je třeba neustále vyhledávat impulzy k procvičování mozku, třebaže jen drobné, např. naučit se nazpaměť nákupní seznam, telefonní čísla, chodit po nových ulicích, pokusit se zaujmout postoj k nové knize nebo k hudebnímu dílu, jít samy na neznámé představení a začít se bavit s cizími lidmi.

Co především potěší ženskou duši?
Tady každá žena najde svůj individuální recept. Některé se zabývají zahradou a radují se z květin, jiné chodí po lese, zpívají ve sboru, hrají na hudební nástroje, malují a věnují se vnoučatům. Také domácí zvířata se mohou zvláště pro osamělé ženy stát smyslem života a poskytovat jim radost. Různá studia však dokazují, že největším potěšením pro duši je začlenění do fungujícího společenství a pocit uznání.

Jak si žena může udržovat tělo, aniž by se přepínala?
Každý musí najít své vlastní hranice, které se přirozeně v průběhu let mění. Vpodstatě je každý sport možný až do vysokého věku, avšak v sedmdesáti by se pochopitelně nemělo začínat s maratonem nebo se skoky na lyžích. Abyste zůstaly tělesně fit, je třeba si vybudovat a udržet pevné svaly, chránit si klouby, trénovat rovnováhu a kardiovaskulární systém.
Vhodné je třeba plavání, chůze, jogging, ale i lehčí posilování nebo trampolína.

Zdravý vzhled podporovaný vnitřními i vnějšími prostředky
Zevnitř je třeba dbát na vhodnou stravu, péči o zdravá střeva a játra, dostatečný přísun tekutin, ale zase ne příliš, nekouřit, pít málo alkoholu a kávy, udržovat si normální váhu, ale nedržet žádné radikální diety, aby nedošlo k řídnutí kostí.
Zvnějšku pak pobývat hodně na vzduchu, rozumně se opalovat (pro získání vitaminu D), zabraňovat vysychání kůže (třeba suchým vzduchem v zimě), používat kvalitní hydratační a regenerační pleťové krémy z přírodní kosmetiky, případně si čas od času udělat vlasový zábal nebo pleťovou masku.

Obecně lze říci:
Pro mnoho žen představuje věk nad 60 obtížné období, protože se musí starat o nemohoucí rodiče nebo nemocné partnery, i když samy mají už určité zdravotní problémy. Přesto je třeba udržet si i zde pozitivní životní pocit, do nějž lze zahrnout:
Vnímavost, pochopení, klid, moudrost, s níž přijímáme věk i s jeho obtížemi, soucit, láska, vědomí, že jsme pevnou součástí jednoho velkého celku.

Známá německá spisovatelka Gertrud von Le Fort napsala: Věk je jako vlna na moři. Kdo se jí nechá nést, vznáší se na ní. Kdo se proti ní postaví, utone.

stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%