Senioři jedí špatně. Na kvalitu nemají peníze
Ilustrační foto: ingimage.com

Senioři jedí špatně. Na kvalitu nemají peníze

25. 11. 2017

Více než polovina Čechů vyššího věku si uvědomuje, že mají špatné stravovací návyky. Osm z deseti si je vědoma, že jejich strava nemá správné výživové hodnoty. Proč tedy nejedí jinak, lépe?

Na toto téma se zaměřil letošní průzkum společnosti NMS Market Research a výsledky jsou hodně zajímavé. Ne moc dobré. Zkrátka, čeští senioři většinou nejedí příliš zdravě, vědí to, ale kvalitnější a vyváženější stravu si nemohou dovolit. Do průzkumu se zapojilo přes pět set lidí ve věku nad pětašedesát let a jejich blízcí, kteří se o některé z nich starají v případě, že dotyční jsou hodně nemocní.

Tady je konkrétní příklad, který celkem dobře koresponduje s výsledky průzkumu, byť se ho dotyčný neúčastnil. Jednasedmdesátiletý Slávek z Ostravy vypráví:

„Co jsem před pěti lety ovdověl, jím v podstatě párky, uzeniny, konzervy a polévky ze sáčku. Vařit neumím ani mě to nebaví. Prostě si koupím nějakou lacinou buchtu a mám ji na týden na snídaně s čajem nebo kávou. Na večeře krajíc chleba s uzeninou, na oběd nějakou tu konzervu. Dcera mi často nosí polévky, které vaří, tak to pak mám na pár dnů vystaráno. Nikdy jsem nebyl vybíravý, jím co mám, přesněji, co si koupím ve slevě. Dcera tvrdí, že se stravuju příšerně. Ale já si nemůžu dovolit kupovat džusy, zeleninu, ovoce a všechny ty současné takzvaně zdravé novinky. A co už v mém věku na zdraví změním? Vždyť je to jedno, ne?“

Slávek je typický příklad, který si z nevelké penze nemůže dovolit kupovat kvalitní a výživově hodnotné potraviny a zároveň neumí vařit, hospodařit, zkrátka vykouzlit z mála zázraky. Nikdy v životě to nedělal, vařila jeho paní a to takzvaně postaru: omáčky, knedlíky. „U nás se nikdy neřešilo, jestli je jídlo zdravé nebo jakou má výživovou hodnotu, to teď se o tom pořád mluví,“ podotýká Slávek.

„Zhruba do sedmdesáti let mívají senioři nadváhu a často bývají obézní. Nad sedmdesát pak většina z nich trpí podvýživou. Tuk se přestává ukládat a ubývá jim svalová hmota. Nemají chuť k jídlu, nedostatečně pijí a jejich strava bývá velmi jednotvárná,“ tvrdí odborník na výživu z Lékařské fakulty v Hradci Králové Zdeněk Zadák. Stejně jako jeho kolegové odhaduje, že podvýživou trpí téměř polovina lidí ve věku sedmdesát a výše.  

Průzkum naznačil, že mnoho seniorů jí jednotvárně a jejich jídelníček má k zásadám zdravé výživy  dost daleko. Pouhá tři procenta uvedla, že celý život dávají pozor na to, co jedí, a snaží se, aby to bylo zdravé. Naopak dvacet tři procent seniorů uvedlo, že jí celý rok stejné věci a o jejich výživovou hodnotu se nezajímají. Z více než padesáti procent seniorů, kteří přiznali, že vědí o svých špatných stravovacích návycích, polovina řekla, že jí to, na co má právě chuť. Tedy sladkosti, nezdravé šťávy do vody, různé polotovary.

„Nezapomínejme, že když člověk například ovdoví, trápí ho zdravotní i finanční potíže, jídlo pro něj není prioritou ani společenskou událostí. Často si nemají ke stolu s kým sednout, nemají důvod nějaká jídla připravovat. Je pro ně jednodušší dát si nějaký salám a rohlík,“ podotýká gerontoložka Iva Holmerová. Dobrá zpráva je, že více než dvacet procent seniorů uvedlo, že v poslední době způsob stravování změnilo. Buďto na doporučení lékaře nebo pod vlivem současného trendu o jídlo se zajímat. „Dříve jsem si myslela, že si kvalitní jídlo z mé penze dovolit nemohu,“ říká osmasedmdesátiletá Milada z Ostravy. „Když zaplatím nájem a léky, nemám na měsíc ani dva tisíce. Ale pod vlivem různých televizních pořadů a časopisů mi došlo, že jde o to přemýšlet, věnovat více času výběru a zpracování potraviny. Vařím si teď zeleninové polévky, mixuju si ovoce. Vždyť mrkev a jablka jsou levná a přitom se z nich dají vykouzlit skvělé nápoje i saláty. Proč bych kupovala chemický džus v krabici a nadávala, že stojí čtyřicet korun, když mám za tu cenu velký pytel jablek, která jsou zdravá a můžu je jíst nebo rozmixovaná popíjet celý týden,“ vypráví.

Samozřejmě, že nejde o téma, které se týká výhradně seniorů. Podobně nezdravě se stravují mnozí mladí lidé, kteří jedí ve fast foodech a podobně. A stejně tak jsou mezi mladou generací lidé doslova posedlí zkoumáním, co které jídlo obsahuje a jaký má vliv na jejich zdraví. Tento průzkum se však zaměřil na seniory, protože jde o skupinu, která tím, jak je stále početnější, se čím dál více dostává do centra pozornosti. To, že upozornil na fakt, že mnozí dříve narození si z penzí kvalitní jídlo opravdu nemohou dovolit, každopádně neuškodí.

Zdravá strava
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.