Národní numismatické
centrum bylo otevřeno

Národní numismatické
centrum bylo otevřeno

4. 9. 2012

Česká mincovna otevřela v pasáži České národní banky na pražských Příkopech Národní numismatické centrum. V přízemí se nachází jedna z největších prodejen mincí a medailí v republice, v patře je expozice historických mincí a unikáty z archívů České mincovny, z nichž některé budou vystaveny vůbec poprvé. 

"Soubor mincí, který jsme pro centrum připravili, mapuje více než tisíciletou historii českého mincovnictví. Jde o přehled ražeb od desátého století až do vzniku ČR, většinu exponátů reprezentují originály," uvedl spoluautor stálé expozice Jiří Militký. Nejvzácnější mince budou ve vitrínách se zvětšovacími čočkami.

Česká mincovna se orientuje vedle výroby i na obchod. Loni zvýšila tržby na rekordních 666 milionů Kč, což je meziroční nárůst o 30 procent. "Naše technologické možnosti jsou srovnatelné se světovými mincovnami. Prodejní sortiment neustále rozšiřujeme, nově nabízíme zákazníkům investiční a pamětní mince z celého světa. Otevření numismatického centra je logickým vyvrcholením celého procesu expanze," řekl ředitel České mincovny Radek Šulta.

Česká mincovna je poslední firmou, která zůstala v Jablonci v provozu z někdejšího sklářského a bižuterního gigantu Jablonex Group. Jejím vlastníkem je společnost Monetica.

hobby mince numismatika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.