Tomáš Hubka: Senioři si umí dovolenou užít
FOTO: Delfin travel

Tomáš Hubka: Senioři si umí dovolenou užít

6. 12. 2017

Již patnáct let se pohybuje v oblasti cestovního ruchu cestovní kancelář Delfin travel. Ročně využije jejích služeb přes 13 000 klientů, pro které vypraví více než tři stovky vlastních charterových letů. "Když organizujete zájezd, je samozřejmě velmi důležitá úroveň hotelu, stravy a dalších služeb. Ale hlavním elementem zájezdu je průvodce," říká v rozhovoru majitel Delfin travel Tomáš Hubka.

Stejně jako náš portál i60 se i vaše cestovní kancelář zaměřuje na aktivní seniory. Proč jste vsadil právě na tuto cílovou skupinu?
My jsme se hned na seniory nezaměřovali. Vlastně úplně na začátku našeho podnikání v oblasti cestovního ruchu byla moje žena Lada, která začala poskytovat delegátské služby v oblasti Costa Brava v Katalánsku pro české cestovní kanceláře. Po čase začala přes jednu španělskou agenturu zajišťovat v tomto regionu i ubytování. V té době jsme se poznali a rozhodli jsme se, že založíme vlastní cestovní kancelář. Začali jsme tedy v oblasti Katalánska zajišťovat komplexní turistický servis pro české CK. A jak čas plynul, tak se naše aktivity rozšiřovaly a rostla i naše chuť dělat nové věci. Španělsko už tehdy mělo vládní program zvýhodněných zájezdů pro své seniory v rámci Španělska. Tento program na podporu seniorské turistiky se následně rozhodlo rozšířit i o další evropské země a my jsme měli to štěstí, že jsme se do programu Europe Senior Tourism měli možnost zapojit a mohli jsme začít prodávat dotované zájezdy do Španělska českým seniorům. Tento program, výhradně dotovaný španělskou vládou, sice po ekonomické krizi ve Španělsku doznal zásadních změn, ale my jsme už u seniorů zůstali.

Nebáli jste se, že senioři nebudou mít tolik peněz, aby si kupovali zájezdy do zahraničí?
Jak jsem zmínil, zájezdy byly v počátku dotované španělskou vládou, takže ceny ubytování u moře včetně letenky a polopenze byly velmi příznivé. Později byly přímé dotace zájezdů zrušeny a podpora ze strany španělského vládního programu Europe Senior Tourism se přesunula do úrovně podpory propagace jednotlivých regionů. Nám se ale podařilo připravit zájezdy s kvalitními programy, které si senioři mohou i nadále dovolit zakoupit. Potvrdilo se nám, že senioři rádi cestují a že jsou ochotni zaplatit za kvalitní služby.

Změnily se nějak požadavky vašich klientů za tu dobu, co máte cestovní kancelář? Jsou vaši klienti rok od roku náročnější, a jak hodnotíte seniory jako klienty?
Určitě velmi kladně. Se seniory je velmi příjemná spolupráce, protože jsou ukáznění a dochvilní. Když je třeba naplánovaný výlet, tak jsou všichni včas na sjednaném místě, mají zájem, ptají se, chtějí poznávat. Spolupráce je však i náročná, a to především u poznávacích zájezdů, kde prostě musí všechno fungovat. Tam se neodpouští jediná chybička. Hodně záleží na průvodcích, kteří musí být schopni reagovat na nejrůznější požadavky. Proto právě výběr průvodců a delegátů pro seniorské zájezdy je pro nás to nejdůležitější. Úroveň hotelu, stravy a dalších služeb je samozřejmě také velmi důležitá, ale hlavním elementem zájezdu je průvodce.

2..jpg

 

Je rozdíl mezi ženami a muži, co se týká nároků na služby?
Ano, to je. Máme zkušenosti s tím, že dámy bývají daleko více v pohodě, jsou vitálnější a prostě více vydrží. Já osobně jsem měl například ve skupině zájezdu Pochod kolem Menorcy pětaosmdesátiletou dámu, která v pohodě dávala denně deset patnáct kilometrů, zatímco šedesátiletí pánové občas trochu „remcali“. Ale samozřejmě, nedá se to paušalizovat, důležité je vždy zdraví. Pokud je člověk i v tomto věku zdravý, může si dovolit aktivní dovolenou či vzdálené destinace.

Jsou podle vás pořád čeští turisté "paštikáři", jak se jim říkávalo, anebo si už umí dovolenou užívat a tedy i utratit nějakou tu korunu navíc? Je vidět, že je mezi lidmi více peněz?
Řekl bych, že mezi lidmi je pořád stejně peněz. Ale to, zdali cestují či necestují, je hlavně o jejich prioritách. Jsou lidé, kteří svůj příjem projí, projezdí autem nebo si za něj nakoupí třeba elektroniku. A pak je skupina lidí, kteří mají jako prioritu cestování a každý rok si ušetří na to, aby se mohli někam vydat. A je jedno, zda to bude „jen“ po Česku, anebo si dopřejí i nějaký zahraniční zájezd. A když už si na něj ušetří, chtějí si jej užít. Takže naše zkušenosti jsou takové, že si téměř vždy naši klienti dokupují fakultativní výlety s touhou poznávat, večer si dají láhev dobrého vína či vyzkouší místní speciality. Prostě si dovolenou užívají.

3..jpg

 

Symbolem cestování ve vyšším věku byli vždy němečtí senioři. Už je ti čeští dohánějí?
Rozhodně. Řekl bych, že je i mnohdy předhánějí. Hoteliéři mají české turisty rádi. Ve Španělsku dokonce máme hotely, ve kterých se personál učí česky a někde jsou dokonce nápisy v češtině, namísto v němčině.

Je Španělsko pořád vaší hlavní destinací?
Určitě je, a to z důvodu, že ho známe nejlépe. Španělsko má velký potenciál a český cestovatel tam má stále hodně co objevovat. Pořádáme například zájezd Pěšky španělskou Murcií, který v České republice ještě nikdo nikdy nedělal. Je to úžasný zážitek v panenské přírodě a kraji, který si doposud zachoval svou autenticitu. Španělsko je i díky dlouholeté podpoře seniorské turistiky velmi vstřícnou destinací pro klientelu 55+.

4.png

 

Vy jste si evidentně Španělsko zamiloval. Kromě kultury a přírody máte rád i španělskou kuchyni a dokonce jste začal dovážet do Česka vybrané španělské produkty. Jaký je o ně zájem?
Ano, náš internetový obchod Exelente.cz je projekt, který dozrával mnoho let. Za tu dobu, co do Španělska jezdíme, jsme vyzkoušeli mnoho vín, olejů, oliv či sušených šunek. Zlomem pak bylo objevení Mar Menoru a jeho léčivého bahna, které podle referencí našich klientů opravdu funguje na celou řadu zdravotních potíží. A tak jsme si řekli, že to zkusíme a nyní tedy dovážíme nejen produkty z léčivého bahna, ale i vytříbené delikatesy – oleje, šunku, skvělá vína. Tyto vybrané produkty máme pro Českou republiku ve výhradním zastoupení a jsou opravdu Exelente, což ve španělštině znamená výjimečné.

5..jpg

 

Vraťme se ale zpět k cestování. V nabídce máte řadu exotických destinací, jaký je o ně mezi seniory zájem?
Zájem o tyto destinace roste. Dost často se stává, že naši klienti s námi poznají Evropu a Středomoří a ve finále dostanou chuť cestovat ještě o kus dál a splnit si své tajné cestovatelské sny. Ze zkušenosti jiných vědí, že to není nic náročného. Pouze delší let v letadle, ale pak už jsou všechny služby v obvyklém standardu. Ale hlavně zážitek z poznání mnohdy totálně odlišných kultur je prostě nepopsatelný a musí se prožít. Takže ano, v posledních letech se hodně prodává exotika jako je Thajsko, Peru, USA, Mexiko, Kuba či Ekvádor.

6..jpg

 

Co cestování a bezpečnost? Jaký měly vliv teroristické útoky v posledních letech na váš byznys?
Samozřejmě, že útoky v Tunisku, Turecku, Egyptě a pak v Paříži či Londýně otřásly cestovním ruchem a ve finále se kvůli nim významně změnila turistická mapa světa. Zvláště cestovní kanceláře, které se specializují na Turecko či Egypt, zaznamenaly velké propady. Pocítili jsme to do jisté míry i my, ale nyní je už situace klidná. Řekl bych, že lidé si uvědomili, že toto je sice smutná, ale bohužel realita dnešního světa.

A co služby nejrůznějších portálů jako Booking, Trivago, Airbnb a další. Není to něco, co ohrožuje klasické cestovní kanceláře?
Některé cestovní kanceláře uvedené portály možná ohrožovat mohou, ale je to odvislé od toho, na jakou cílovou skupinu jsou zaměřeny a jaké služby poskytují. Nás určitě neohrožují. My poskytujeme komplexní turistický servis s přidanou hodnotou kvalitních průvodců, doplňkových programů a aktivit přímo pro klientelu 55+. Není problém si zakoupit ubytování přes nějaký web, ale pak k tomu musíte přičíst ještě další věci - letenka, cesta z letiště na hotel, doprava, program v místě či řešení situací, pokud se vám něco nemilého přihodí. Je však na každém, co mu více vyhovuje.

Díky tomu, že jste majitelem cestovní kanceláře, jste procestoval mnoho zemí po celém světě. Kde se vám nejvíce líbí a kam byste rád pozval naše čtenáře?
Určitě do Španělska na Menorku, do Murcie či do Pyrenejí v Katalánsku. To jsou místa, která mi přirostla k srdci.

7..jpg

 

A mohla by vaše cestovní kancelář připravit nějaký zájezd exkluzivně pro naše čtenáře?
Bude nám ctí a za sebe bych rovnou navrhl region Murcie, kde si mohou lidé užít koupání a relax na plážích dvou moří, léčivé bahno v laguně Mar Menor, ale i řadu výletů či pěší turistiku v jedinečném kraji.

 

8..jpg

 

Děkuji za rozhovor.

 

Měli byste zájem cestovat s Delfin travel? Jaké místo by se vám nejvíce líbilo? Napište nám do komentářů k tomuto článku. Pro vážné zájemce můžeme připravit se společností Defin travel zájezd exkluzivně pro čtenáře portálu i60 na měsíce září či říjen 2018.

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.