Kde nejčastěji přibíráme aneb trápení s břichem
Ilustrační foto: ingimage.com

Kde nejčastěji přibíráme aneb trápení s břichem

12. 12. 2017

Čím více let, tím více se tuk usazuje v oblasti břicha. Po padesátce začíná trápit i mnoho těch, kteří celý život neměli s nadváhou problém. Se zvětšujícími se bříšky bojují ženy i muži a čím jsou starší, tím je boj těžší. Ale ne marný.

Stačí se rozhlédnout na koupališti či na pláži. Jen málokterý člověk vyššího věku nemá na břiše více tuku, než by bylo optimální. Přitom často vůbec nejde o lidi obézní, ani s nadváhou, jen se jim prostě tuk usazuje na břiše a ne se ho zbavit. "Celý život jsem měla ideální váhu i postavu, ale po padesátce mi začalo růst břicho, i když jím pořád stejně," říká šedesátiletá Pavla. Na pláži se zahaluje do šátku a problém diskutuje se svými kamarádkami, které mají stejnou zkušenost. "I když vůbec nejím sladké a nevečeřím později než v šest večer, nemůžu zhubnout a moje přítelkyně také ne," stěžuje si.

Potíž je v tom, že tuk na břiše spojujeme výhradně s jídlem. To je chyba. Když začneme držet diety, sice shodíme v jiných partiích, ale jeho se obvykle stejně nezbavíme. Tuk uložený kolem pasu je totiž mnohem zákeřnější a neměli bychom ho brát jako obyčejné tloustnutí. Často signalizuje, že s našim tělem něco není v pořádku. Řada vědeckých studií potvrdila, že souvisí se stresem, hormonálními problémy, ba i nemocemi srdce. Takže, kdo chce začít s tukem na břiše bojovat, měl by si nejdříve zajít ke svému lékaři a nechat si udělat základní vyšetření. A teprve pak, po poradě s lékařem, brát tuk na břiše jako obyčejnou věc, se kterou se dá zatočit změnou jídelníčku. Na tu není pozdě v žádném věku.

Dejte tělu vlákninu!

Vědci z univerzity v Pensylvánii nedávno dělali pokus. Dvanáct týdnů sledovali skupinu lidí s nadváhou. Zatímco jedna skupina jedla jen celozrnné potraviny, druhá dostávala jídlo z rafinovaných obilovin, to znamená těstoviny a bílé pečivo. Obě skupiny však dostávaly jídla málo, jídelníček měli stanovený tak, aby hubli. Zhubli všichni kolem tří až pěti kilogramů.  Ale ti, kteří jedli celozrnné potraviny, zhubli oproti těm druhým dvojnásobek tuku v oblasti břicha. Závěr je podle autorů studie jasný: Kdo jí každý den celozrnné pečivo a k tomu třeba jen tak chroustá ovesné vločky, má s tukem na břiše menší potíže, než ten, kdo jí rohlíky. Zkrátka, jde jen o to dodat tělu vlákninu. A přiznejme si, právě starší generace zvyklá na sobě trochu šetřit, případně donucená šetřit kvůli mizerným penzím, si raději koupí levnější rohlík než dražší celozrnné pečivo.

"Mezi mými klienty přibývá starších lidí, které trápí tuk na břiše," říká nutriční poradkyně Jana Holomková. "Na jedné straně je super, když přijde šedesátiletý pár s tím, že chtějí zhubnout, protože rádi cestují a chtějí na pláži vypadat dobře. Je s nimi ale těžší práce než s mladými klienty, protože jsou zvyklí na určitý způsob stravování a hůře se jim mění zvyky. Nedávno jsem jednomu šedesátníkovi nedokázala vysvětlit, že mu nepomůže, když sní jen jeden rohlík místo tří, ale že pro něj bude prospěšnější když sní dvě celozrnné housky. Říkal, že každý blb přece ví, že se hubne tak, že se jí méně. Jenže to není pravda a co se týká oblasti břicha to platí dvojnásob," vysvětluje.

Zvyk je zvyk

Dietologové tvrdí, že starší generace není zvyklá jíst přesně ty potraviny, které ukládání tuku v břiše nepodporují. Například ořechy, semínka, hořkou čokoládu s co nejvíce procenty kakaa, olivy. Starší lidé si častěji doma upečou skvělou bábovku než aby si koupili sedmdesátiprocentní tabulku čokolády. Raději si k televizi koupí slané tyčinky než aby si nasypali směs semínek. Dříve tento styl jídla nebyl častý a zvyk je prostě zvyk.

Přesto je to šance, jak s břichy trochu zatočit. A je to lepší způsob, než po šedesátce začít zuřivě dělat sklapovačky nebo zvedat činky. Kdo předtím dlouho žádnou tělesnou aktivitu nevyvíjel, spíše tak svému tělu ublíží a břicho zůstane stále stejné.

nadváha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.