Hrátky s češtinou - neduh
Foto: autorka

Hrátky s češtinou - neduh

4. 1. 2018

Tak jsem se zamyslela nad obyčejnou nemocí.

To nám člověk atakovaný chorobou ochoří, omarodí, na někoho vleze bacil, jiný má virózu, někdo je na hromadě, druhý je K.O., další je na umřetí z rýmečky, též nás třeba berou plotýnky nebo máme migrénu nebo kašleme jak tuberák, trpíme neduhem, jsme neduživí, jsme obézní či anorektičky, jsme cukrovkáři či srdíčkáři, loupe nás v zádech, chytli jsme housera či spálu, vrže nám koleno, hučí nám v uších, blbě vidíme, slyšíme, máme kýlu, průjem, zácpu, epileptický, žlučníkový či astmatický záchvat, vrozenou vadu nebo vředy, ať už bércové, žaludeční  či dvanácterníkové. Někdo je hypochondr, jiný má zápal kosti od blbosti. Taky jsou i zdraví nemocní. Nemocný jedinec může být na nemocenské, na marodce či hospitalizován. V nemocnici jsme pacienti či pacoši. A potkáme tu urology i neurology a všichni hlavně honí body pro pojišťovnu a jsou rádi, když jsme co nejdéle nemocní.

Někdy je nutné, aby nám pustili žilou nebo přikládali červy  Není asi nejlepší jít pod kudlu, to někoho operují, operují a najednou zjistí, že už pouze pitvají. Taky není žádná výhra být napojený na hadičkách na JIP nebo na ARU.  A někdo je na hlavu a to už je jen krůček octnout se v blázinci, jenže bacha, pak už ten cejch blázna  jednou máte v papírech a táhne se to s váma jak červená nitka. Smutné je ležení v léčebně dlouhodobě nemocných a nejsmutnější je čekat v hospici, protože čekat na svůj konec jako ležák vůbec není žádný med.

Pak už opravdu přijde konec, lékařsky se to nazývá exitus. Můžeme se udusit, utopit, uhořet, praští do nás blesk nebo to praští s náma. Můžou nás zastřelit, přejede nás auto nebo vlak, sežere nás žralok či uštkne zmije. Někdo jen prostě usne. Někdo si na život sáhne sám. Někoho klepne pepka. Někdo natáhne brka. Někdo jde pod kytky či pod drn. Pro někoho přijde zubatá. Taky můžeme jít prdět do hlíny či čuchat kytky z druhé strany.  Český jazyk ještě nabízí skonat, vypustit ducha nebo duši, mít to za sebou, natáhnout bačkory, zhebnout, skapat, zaklepat bačkorama, chcípnout, zařvat a zhasnout.  Poté nás buď strčí pod zem nebo nechají prolítnout komínem. Kdo by chtěl vědět jak, ať si zajede do Pelhřimova. Ale bude to tam hledat marně. Jediné papírové krematorium tam před lety z recese nechali shořet místní hasiči.

Veselejší bude chytit vlka, vši nebo blechy (aspoň pro nás, ne pro dotyčného) a trestné je šířit pohlavní nemoc. Někomu vezmou mandle, někomu žlučník, někomu omylem zdravou ledvinu. Ale zase nám pro změnu můžou ledacos transplantovat: třeba srdce nebo plíce. S transplantací mozku je to zatím horší, ale přijde doba, a v měřítku si udáte, jaké IQ chcete získat. Může nám podebrat pata, zmodrat palec, můžeme zmodrat úplně, taky můžeme zblednout, zezelenat, zčervenat či zfialovět a dokonce můžeme zežloutnout.

Někdo si odře loket, jak moje vnučka na fotce, další si poláme hnáty, jiný má zlomené srdce. Spadneme ze skály, ze střechy, z mosta - jenže tady po nás pravidla českého jazyka chtějí, abychom padali se skály, se střechy a s mosta - to udělali soudruzi asi chybu, tak blbě určit abychom padali s.... Ať už spadneme s nebo z čeho chceme, končíme na traumatologii, na urgentu nebo jen v rukou člena Červeného kříže. Pak jsou dvě možnosti. Buď se z toho traumatu dostaneme nebo ne. Taky se můžeme sice uzdravit, ale zůstanou nám trvalé následky, třeba jizva. Což o to, hrabě Joffrey de Peyrac měl taky jizvu, no a co? Taky můžeme už napořád kulhat a vyfasovat berle či francouzské hole, což je určitě lepší než skončit na vozíku.  Dostat můžeme ortézu i protézu, někdy i částečný nebo plný invalidní důchod. Pokud jsme dobře pojištěni, můžeme po skončeném léčení uplatnit tzv. plnění, které naplní aspoň na chvíli naši šrajtofli. Pokud je potřeba doléčit, můžeme dostat lázně. Kdysi to byly lázně zadara na křížek, ale s přísným režimem. Dnes si hodně připlatíme.

Někdo může mít nemoc mořskou nebo ponorkovou. A Čapek popsal nemoc bílou. Můžeme mít Hosipa /ho... si pamatuju/ či dostat z něčeho nebo někoho osypky. Můžeme být z práce/manžela/dětí/.../ otrávení nebo se otrávit muchomůrkou zelenou nebo kysličníkem uhelnatým, otrávit nás může Maryša kafetem. A otrávit vás všechny můžu já svými výmysly a nesmysly.

...tak vás všechny zdravím a zdravte se navzájem, budeme se tak dlouho zdravit, až se uzdravíme! Protože opravdu nejlepší je být zdravý a bohatý!

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.