Co dělat, když klouby bolí v zimě více než obvykle?
Ilustrační foto: ingimage.com

Co dělat, když klouby bolí v zimě více než obvykle?

7. 1. 2018

Příčin, proč klouby v zimních měsících bolí více než v jiných obdobích, může být několik. Většinou se však jedná o kombinaci více faktorů, kdy ten nejzávažnější lze označit jako revmatoidní artritidu neboli lidově revma. Proč se nemoc s příchodem chladného počasí zhoršuje a jak se lze nejlépe bolesti ubránit?

Revmatoidní artritidou se označuje zánětlivé onemocnění, které postihuje klouby a měkké tkáně obklopující kloub. Zároveň se jedná o autoimunitní chorobu, kdy vlastní imunitní systém napadá kloubní výstelku, čímž dochází k jejímu ztluštění a následnému otoku. Klouby jsou v důsledku deformovány a pro pacienta se stávají „horkými“ a citlivými na dotek. Objevuje se snížená pohyblivost, oslabení okolních svalů a s tím spojená míra bolesti a řada dalších příznaků, jako je zvýšená teplota, nechutenství, únava či úbytek tělesné hmotnosti. V praxi se tak mnohdy nepodaří artritidu podchytit hned v počátku, neboť je často mylně zaměňována s chřipkou.

Proč je bolest intenzivnější v zimě?
Z jakého důvodu dochází k větší bolestivosti kloubů nelze jednoznačně stanovit. Má se však za to, že právě chlad má vliv na vznik citlivosti nervových vláken v kloubním pouzdru, což vede k bolestivým projevům. V zimních měsících se také postupně snižuje naše fyzická aktivita a díky převládajícímu klidovému režimu a mnohdy i vysokému příjmu kalorií dochází k přibírání na váze, což se opět negativně podepisuje na zatížení pohybového aparátu. Potýkáte-li se tedy právě v zimě s bolestivými projevy artritidy, ulevte si s předstihem od bolesti nejlépe šetrnou přírodní cestou. Vhodná je například kombinovaná léčba homeopatickými přípravky Traumeel, která se skládá z masti k vnějšímu užití pro potlačení akutní bolesti a tabletkami k vnitřnímu použití, které lze užívat i preventivně před nástupem chladných dnů. Léčivo obsahuje dvanáct druhů léčivých bylin a minerální soli, díky kterým můžete kromě projevů bolestivé artritidy zmírnit také řadu nachlazení.                       

Chraňte své klouby dostatečným pohybem
Chcete-li své klouby udržet zdravé a bez bolestivých projevů při sebemenší fyzické námaze, dopřejte jim dostatečný pohyb již s předstihem. Pokud totiž vlivem nedostatečné aktivity dojde k poklesu látkové výměny, dojde zároveň k „zadření“ kloubu a v případě přetrvávajícího stavu i k jeho následné deformaci. Naordinujte si proto i v zimním období nejlépe obden zdravý pohyb ve formě procházky na čerstvém vzduchu nebo jízdu na rotopedu v tělocvičně.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%