Kočárky nejsou jen dopravní prostředky pro ty nejmenší
Foto: autorka

Kočárky nejsou jen dopravní prostředky pro ty nejmenší

12. 1. 2018

Kočárek pro panenky je pro většinu žen spojen s dětstvím, zatímco dětský kočárek pak s mateřstvím a vlastními dětmi, případně i vnoučaty.
Kočárek však nebyl a není pouhým dopravním prostředkem pro nemluvňata, nýbrž i uměním a artefaktem.

V Centru Krakov v Praze 8 - Bohnicích, poblíže bydliště mé sestry, je v prostorách přízemí a prvního patra na celkem 6 výstavních ostrůvcích možno volně zhlédnout výstavu s názvem Kočárková evoluce, která byla zahájena 7. ledna a potrvá až do 18. února.

Před několika lety jsem měla možnost navštívit Muzeum kočárků firmy Liberta v Mělníku. Výstava v Krakově je rozsahem mnohem skromnější, nicméně zase zajímavá tím, že představuje i kočárky z jiných zemí - Německa, Francie, USA a dokonce i Japonska, kočárky z různých materiálů, různých typů a od různých firem, od secesních až po současné včetně oblíbeného retro stylu.

Jak jsem se dověděla z informací, patří vystavované kočárky sběratelce paní Müllerové z Teplic, která se od prvního kočárku, zamýšleného jako dekorace na chalupu, propracovala až k dnešnímu počtu zhruba 350 kusů, z nichž dvě třetiny tvoří kočárky pro panenky a zbytek kočárky dětské. Sama, jak uvádí, měla dva kluky a kouzlu kočárků propadla až o mnoho let později.

Projděte se tedy se mnou výstavkou, doloženou na několika obrázcích. Připomíná vám některý kočárek ten váš pro panenku? Nevozily jste náhodou v některém podobném dalšímu vaše ratolesti? Já například více než u "sporťáku". jako byl ten můj pro mrkací pannu, stojím a trochu nostalgicky hledím na kočárek (zde pro dvojčata) s rovnými blatníky, vyráběný firmou Liberta asi v roce 1960. V takovém jsem totiž ve svých 13 letech v roce 1962 (před stěhováním do jižních Čech) vozila s jakousi předmateřskou láskou sousedovic Pavlíka. V celé Lomnici byly tyhle tehdy moderní kočárky pouze dva, a já jsem pyšně jezdila s jedním z nich, zatímco druhý vozila s holčičkou své sestřenice má kamarádka Zdenka. Později už jsem se ke kočárkům nedostala. Osud měl se mnou asi jiné plány.

Když se vám to, zvláště pražským milovnicím výstav, bude hodit, zajeďte se podívat do Centra Krakov. Od metra C Kobylisy vás tam doveze autobusová linka 102 nebo 177. Věřím, že vás vystavené exponáty potěší stejně jako mě.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%