Kalendář cestovatele: Nejlepší destinace na každý měsíc
Ilustrační foto: CK SEN

Kalendář cestovatele: Nejlepší destinace na každý měsíc

16. 1. 2018

Plánujete dovolenou na letošní rok? Zde je praktický kalendář s doporučenými destinacemi na každý měsíc. Čtěte, jaké tam bude počasí a která místa na cestách nevynechat.

Leden: Thajsko
Krátké dny a studená zima už trvá velmi dlouho, ohřát si kosti v teplém moři dodá energii. Cestovatelsky příjemnou a bezpečnou zemí je Thajsko, kde jsou cestovatelé vítáni. Všechny cesty začínají v Bangkoku, o kterém se říká, že nikdy nespí. Je tu největší ležící Buddha v Thajsku měřící 42 metrů, Královský palác je zdobený zlatem. Odtud spousta lidí míří do letoviska Krabi, které je výchozím bodem pro objevování okolních opuštěných ostrovů, mezi nimiž je i Phi Phi se slavnou pláží Maya Bay z filmu Pláž s Leonardem Di Capriem. Dopřejte si masáže, výlety na slonech i do mangrovových lesů, kde na loďky budou skákat opice.

Únor: Srí Lanka
Na Srí Lance je čisto, bezpečno a stále ještě málo turistů. Je to ostrov plný života s bohatou historií. Navštívit je tu možné tisícileté chrámy v džungli plné opic nebo sloní sirotčinec v Pinnawale, kde jsou desítky „národních zvířat“ - slonů. A v parku Yala žijí volně ve velkém počtu leopardi skvrnití. Těšte se na nádherné statné stromy, květiny hezčí než v jakékoliv botanické zahradě a jezera, která vytvořili kdysi mocní cejlonští králové. Návštěvníky nadchne také návštěva čajových plantáží. Odpočinek nabízejí nádherné zlaté pláže. „A také zde výborně a zdravě vaří. Během aktivní dovolené snadno shodíte několik kil,“ dodává Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která vozí klienty do 150 zemí světa.

Březen: Kuba
Je to zážitek toulat se jen tak s cigárem v ruce a v tričku po barech staré Havany, kam chodíval spisovatel Hemingway na panáka, zatímco zbytek Evropy se stále ještě choulí do teplých kabátů. Kuba – to jsou rumy, doutníky, krokodýli v Zátoce sviní, humři, tepající Havana, ale i nekonečné karibské pláže s bílým pískem, palmami a luxusními hotely (například ve Varaderu). Navštívit je také nutné městečko Baracoa, prý se zde vylodil Kryštof Kolumbus. Přístav lemuje hustý tropický porost, třešničkou na dortu je impozantní Stolová hora. Vláda Raúla Castra má sice vliv na svobody jednotlivce, ale zároveň se stará o to, že se Kuby kriminalita okolních karibských ostrovů netýká a turisté se nemusejí bát si užívat si magickou atmosféru „ostrova svobody“. Hrozí zde ovšem, že nekuřáci podlehnou kouření doutníků.

Duben: Japonsko
V dubnu kvetou v Japonsku třešně a mraky nad Fudži se zvedají vysoko. Pro evropského turistu je to velmi příjemná dovolená. Teploty zde panují podobné jako u nás, vše funguje na sekundu přesně a úslužnost obyvatel nemá hranic. Města jako Tokio, Hirošima, majestátní sopka Fudži, magický zenový chrám Rjóandži v Kjótu či centrum businessu Ósaka stojí za návštěvu. K tomu si připočítejte velmi dobré jídlo: to nejlepší suši na světě, ale také tempuru (národní smažené jídlo), gyozu (plněné taštičky), udon (silné pšeničné nudle).

Květen – Namibie
Rádi byste poprvé navštívili opravdovou Afriku? Začněte v květnu v Namibii. Panuje zde suché období a zvířata se stahují k napajedlům, což je nejlepší příležitost k jejich pozorování. Namibie má stabilní politický systém a rozvinuté zdravotnictví. Navštivte národní park Etosha, kde žije obrovské množství zvířat – od savany po buš. „Když budete mít štěstí, můžete potkat velkou pětku – slona, nosorožce, buvola, lva a levharta,“ říká Pavel Fellner. Je tu nejstarší poušť světa s nejvyšší dunou světa – Duna 45. Je vysoká od 80 do 85 metrů. Prazvláštně se budete cítit i na Pobřeží koster, kde se poušť a polopoušť potkává s mořem. Na břehu polehávají uškatci, vraky lodí, je tu zima a tajuplný opar se vznáší nad mořem.

Červen: USA
Fascinující národní parky Arches, Monument Valley, Mesa Verde, Zion či Grand Canyon, pulsující velkoměsta jako Los Angeles nebo New York a pláže Floridy – nejlepším obdobím k návštěvě těchto míst je červen, kdy na náhorní planině středozápadu je konečně teplo a sezona je v nejvyšším proudu. USA jsou perfektní kombinací úžasné přírody západního pobřeží USA a pulzujícího života amerických metropolí. Turisté nesmějí minout národní parky (Grand Canyon, mohutné skály v Monument Valley, obří sekvoje nebo nejvyšší vodopád v Zionu) a nejslavnější města jako Los Angeles s Holywoodem, kde to děti bude bavit v Disneylandu nebo ve slavných hollywoodských studiích Universal. Navštivte také San Francisco, jehož dominantou je červený most Golden Gate.

Červenec: Island
Země ohně a ledu nepatří k nejteplejším zemím Evropy, proto je dobré sem vyrazit v červenci, kdy jsou nejdelší dny a nejstabilnější počasí. Ostrov obývá asi 323 tisíc obyvatel a ročně ho navštíví dalších více než 1,5 milionu turistů. Cestují sem za přírodními unikáty, jako je například třicet ze 130 aktivních světových sopek. Ať už se jedná o slavnou Heklu, která byla vždy pro obyvatel Islandu vstupní branou do pekla. Snæfellsjökull, který se stal inspirací pro Julese Verna při psaní románu Cesta do středu země. Největším (i v Evropě) a nejznámějším z ledovců je Vatnajökull. Na Islandu je turistika zážitkem, zpestříte si ji zážitky, jako je chození po ledovcích, zdolávání sopečných pohoří a putování napříč lávovým polem.

Srpen: Indonésie
Největší ostrovní země na světě je místem, které by měl cestovatel určitě navštívit. Pralesy ostrova Sumatra jsou plné orangutanů, na ostrově Jáva je nutné navštívit největší památku jižní polokoule buddhistický chrámový komplex Borobudur. Ostrov Bali je božský, ostrov Komodo proslavili největší žijící ještěři světa – varani komodští, na ostrově Flores lze obdivovat malebné vesničky a primitivní kmeny. Kamkoliv přijedete, dopřejte si vynikající jídlo v pouličních stáncích – warung.

Září: Patagonie
Patagonie, jejíž největší část se rozkládá v Argentině a zbytek v Chile, je snem mnoha cestovatelů. Nedotčená příroda, tuleni, lachtani a neuvěřitelně krásná krajina. Nejlepším měsícem pro návštěvu je září. „Začíná se oteplovat, počasí je stabilnější a silné větry dorazí až na konci roku. Panují zde ideální podmínky na návštěvu jihoamerického jara,“ říká Pavel Fellner. Lodí lze prozkoumat ostrůvek Isla Magdalena, kde žije tučňák magellanský. Další zastávkou v Patagonii je národní park Los Glaciares s obrovským ledovcem Perito Moreno, který ční do výšky 70 metrů nad hladinu jezera Argentina. Na ledovci se dá vyrazit i na procházku v mačkách.

Říjen: Austrálie
Australské jaro je úžasné, panuje zde stabilní počasí, vlhká zima je pryč a na hlavu nepeče slunce přes ozonovou díru jako v létě. Cestu po této obrovské zemi lze začít v Sydney, kde se dá v parku u světoznámé budovy opery, v hospůdkách u mostu Harbour nebo v Čínské čtvrti užívat místní přívětivosti. Do Austrálie se ale jezdí především kvůli přírodě. Tu lze obdivovat třeba na nádherné 300 kilometrů dlouhé Velké oceánské cestě se skalními útvary v moři, kterým se přezdívá 12 apoštolů. Dalšími atrakcemi jsou Ayers rock ve středu australského kontinentu, největší kámen světa uprostřed pouště, Velký bariérový útes na severovýchodě Austrálie s největšími korálovými útesy na světě plnými ryb a mořského života. Sever kontinentu s městečkem Darwin v severním teritoriu stále připomíná časy Krokodýla Dundeeho, a krokodýli a aligátoři tu v okolních parcích opravdu jsou.

Listopad: Keňa
Africká příroda je nezapomenutelná, okouzlí každého. Obzvlášť keňské národní parky, kterých je více než třicet. Lze zde obdivovat stáda slonů, pasoucí se zebry, slony, žirafy, antilopy, gepardy, nosorožce či buvoly. Lvi unaveně zívají po vydatném obědě, leopard se ukrývá v koruně stromu, slon ve vodě chobotem sprchuje mláďata, nosorožec nám právě zkřížil cestu a buvol si vykračuje savanou. Přesně jako to znáte z nějakého dokumentu. Nevyhledávanějším parkem je Masai Mara obývaný kmenem Masajů. Výlet do Keni se dá spojit s návštěvou Zanzibaru s bílými plážemi.

Prosinec: Nový Zéland
„Nejkrásnější země na druhém konci světa, kde sezona vrcholí v prosinci,“ říká Pavel Fellner z CK SEN o Novém Zélandu, kde se stáčejí jedny z nejlepších bílých vín na světě, maorská kultura je stále živá, místní se baví hrou ragby, v restauracích se podávají klokaní medailonky a jehňata se točí na grilu. Nový Zéland se skládá ze dvou velkých ostrovů (a dalších menších), každý z nich je trochu jiný. Na Jižním ostrově lze obdivovat ledovcová jezera Tekapo či Pukaki, vydat se na procházku pod nejvyšší horou Mt. Cook. Jen o kousek dál leží nejkrásnější národní
park Fiordland a zátoka Milford Sound s delfíny, tuleni či velrybami. Na Severním ostrově je nutné navštívit národní park Tongariro, který upoutá pohledem na nejvyšší vrchol severního ostrova Ruapehu a také siluetu sopky Ngauruhoe, známé Hory Osudu z příběhu pána Prstenů. Kousek odtud je jezero Taupo, které vzniklo sopečnou explozí. Vodopád Huka má nádherně modrou vodu a oblast Rotorua termální prameny.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%