SkiWeltWilder Kaiser Brixental: lyžování na dosah
FOTO: autorka

SkiWeltWilder Kaiser Brixental: lyžování na dosah

19. 1. 2018

Některá střediska mají spoustu kilometrů sjezdovek, jiná se pyšní krásnou kulisou hor, další lákají lyžaře na dostupnou vzdálenost. Rakouské středisko SkiWelt Wilder Kaiser Brixental má ode všeho trochu.

SkiWelt Wilder Kaiser Brixental má 284 kilometrů sjezdovek, a zrak se zde každou chvíli stočí na masivní a impozantní masiv Wilder Kaiser. Jeho největší devizou ovšem je, že leží relativně blízko ze středních Čech a Prahy. V areálu mezi Mnichovem a Innsbruckem jste pohodovou jízdou za 4,5 hodiny. Ideální pro ty, kteří se chystají na rychlou třídenní lyžovačku, v největším rakouském středisku se ovšem nebudete nudit ani na týdenní dovolené.

Jsou to trochu nižší Alpy. Jen málokterý vrchol tohoto lyžařského areálu přeleze 1900 metrů nad mořem. Přesto středisko nabízí krásné, široké a terénně příjemně členité sjezdovky. Podobně jako slavnou italskou Sella Rondu ho lze objet po zelené či oranžové značce (ve směru nebo protisměru hodinových ručiček). Hlavním orientačním bodem je vrchol Hohe Salve s kapličkou, odkud je nádherný výhled na okolní horské masivy. Zahlédnout je možné i Grossglockner.

SkiWelt se pyšní mnoha oceněními. Například titulem Ekologický lyžařský resort roku 2017, který uděluje deník The Telegraph a magazín Ski & Snowboard v Londýně. Dostal ho za vysokou míru užití obnovitelné energie, ale také za celoroční sběr vody na zasněžování. Ta pochází z 15 retenčních nádrží v resortu, které se v létě plní tajícím sněhem a vodou ze srážek. Také všechny rolby jsou vybavené GPS systémem, který monitoruje jejich pohyb, aby rolbovaly co nejúsporněji a zároveň hlídají výšku sněhu, aby se zbytečně nevyráběl technický sníh. Ve středisku nechybí měřený slalom, skikrosová trať i několik snowparků.

Turistickým highlightem je ovšem iglú vesnička, kam je možné vyrazit na drink, na večeři nebo dokonce zde strávit noc. Jedná se o deset iglú (během zimy by jich mělo přibýt dalších deset). Hlavní iglú, kde se odehrávají večeře a dokonce i svatby, je bohatě zdobené ledovými sochami. Letošním tématem jsou domácí zvířata. Ty zde tesají Němec, Rakušan a Čech - 40letý Jiří Kašpar z Prahy. Jezdí sem už šestý rok.

„Ze sněhu se sochy dělají velmi příjemně, je to velmi poddajný materiál,“ říká nad šálkem horké čokolády během pracovní pauzy. Sám nikdy v iglú nespal, po celém dnu ve vlhkosti a třech stupních se těší do tepla. Stěny velkého iglú jsou široké 2,5 metru, v malém, kam chodí lidé spát, mají 1,5 metru. Všechny protíná 600 metrů kabelů elektrických rozvodů. Na letošní zimu jsou zatím naplánované tři svatby v kapli, na jejíž výzdobě Jiří v minulých dnech pracoval.

SkiWelt máme na dosah, přitom je Čechy tak trochu opomíjený, tvoříme jen tři procenta návštěvníků.

cestování lyžování Rakousko
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%