Mallorca z míst, kde dominuje Tramuntana
FOTO: autorka

Mallorca z míst, kde dominuje Tramuntana

28. 1. 2018

Mallorca mě nikdy příliš nelákala. Měla jsem ji kdysi v podvědomí zařazenu jako destinaci, kam míří „celá Evropa“ a všichni se smaží na pláži. Jak moc jsem se mýlila! Kdekdo sem sice míří, ale...

Řízením osudu jsem tento ostrov za poslední dva roky navštívila čtyřikrát a doslova si ho zamilovala. Zvláště mě zaujaly Port de Soller, Soller, Fornalux, Valdemossa, Deia, místa, která stojí za to navštívit, byť samozřejmě zdaleka nejsou jedinými. Spojují je hory a údolí, typická architektura, olivovníky, mandloně, citrusy, skvělá kuchyně a víno, bouganvillee, oleandry, spousta květin a pohodoví lidé.

Paní Zima ještě stále pevně třímá otěže, přesto už mnozí z nás právě v těchto dnech uvažují, kam se vypravit, koneckonců i proto, že lze koupit letenky za výrazně lepší ceny než v sezóně. Kdo raději cestuje, poznává a moře nemá jako jedinou prioritu, ocení jarní měsíce, které jsou na Mallorce k různým přesunům ideální. V parném létě spíše převládne systém „moře, siesta, výlety v podvečer a příjemná noční rozjímání“.

Port de Soller

Malebný přístav na severozápadním pobřeží ostrova leží v obklopení vrcholků pohoří Serra de Tramuntana. Od hlavního města Palma de Mallorca je vzdálen něco málo přes půlhodinu cesty autem, jezdí sem autobusy, ale také historický vlak (Ferrocarril de Soller – červený šíp) do nedalekého městečka Soller, odkud se do přístavu dá dojet tramvají. Máte-li rádi spíš klidnější místo, jste tu správně.

Většinou slunečné ráno návštěvníka přímo láká vyběhnout do domácí pekárny pro právě z pece vytaženou bagetu či skvostný croissant, k čemuž dobře ladí čerstvá šťáva ze zdejších pomerančů. Po dobré snídani můžete začít koumat, co na místě zkoumat. Přístav ze svého středu připomíná podkovu, jejímž koncům dominují majáky. Chcete-li se podívat na ten vlevo, a takřka nikdo neodolá, připravte se na pořádnou túru do kopce, ale stojí za to ji absolvovat. Otevírá nádhernou vyhlídku ve dne, ale i těsně před setměním. Různých vyhlídek zde najdete více. V průběhu cesty i přímo nahoře můžete doplnit síly ve dvou útulných restauracích a ochutnat i zdejší typickou kuchyni.

Milovníci koupání využijí dvě na sebe navazující pláže, dlouhou Es Trares a malebnou Playa den Repie, lemované životem pulzující kolonádou s platany, rozmarýnem a občasným cinkotem tramvaje. Najíst či občerstvit se můžete prakticky na každém kroku v nepřeberném množství kaváren a restaurací, určitě ochutnejte některou ze široké nabídky lahodných zmrzlin – taková čokoládová s chilli je opravdu nezapomenutelná. Malé obchůdky se zbožím na pláž jsou bohatě zásobeny a zvláště pro děti představují hotový ráj. Moře bývá většinou čisté, zkraje mělké, tak trochu připomínající poklidný rybník.

Ochladit se můžete třeba v hezkém kostelíku nebo několika parcích, zajít lze i do udržovaných zahrad patřících k hotelovým komplexům. Mimochodem, nad přístavem v kopci se pyšní jeden z nejluxusnějších hotelů v celých Baleárech, Jumeirah Port. Pokud rádi sportujete, neváhejte si půjčit kolo nebo zajeďte pár kilometrů na tenisový kurt, před nímž je pěkné dětské hřiště - ta nechybějí ani v samotném Portu. Když už vás omrzí pohyb po souši a pouhé obdivování kotvících lodí, oceníte například půjčovnu motorových člunů.

K procházkám a posezení doslova vyzývají večery, zvláště v letních měsících, pořádně žít se začíná kolem deváté hodiny, mnohde s hudebním doprovodem. Před večeří se tu na některou z vyhlídek chodí zamávat slunci.

Soller

Oblíbenou atrakcí, ale i spojením do 5 kilometrů vzdáleného městečka Soller, je tramvajová dráha, jejíž zrod spadá do roku 1912! Cestou se z otevřených vozů pokocháte pohledem do údolí, plných sadů s pomerančovníky, citroníky či olivovníky. Citrusy se odtud vyvážely a stále vyvážejí do mnoha zemí Evropy. Protože i zde mají kvóty na vývoz, na místě stojí pár korun a mnohde čerstvé dostanete jako bonus na cestu domů. Čerstvě utržené, nestříkané, vyzrálé. Pokud sem zavítáte časně zjara, nadchnou vás také kvetoucí mandloně, jimž domorodci říkají sníh Mallorcy.

Název Soller údajně vznikl z arabského „suliar“ - „zlatá mísa“. Nevelké, ale rušné městečko, živí kousek od nádraží náměstíčko Placa de la Constitucio s radnicí, monumentálním kostelem Esglécia Sant Bartomeu, obchůdky a restauracemi. Uprostřed tryská voda z kašny, posedět můžete pod rozlehlými platany. Navštívit můžete několik galerií a muzeí, jedno z nich, přírodovědné, se nachází v historické budově bývalého zámečku, který obklopuje botanická zahrada – najdete v něm zkameněliny, minerály a další zajímavé artefakty.

Pokud se stane vaší „základnou“ Port de Soller, nenechte si ujít „vesnice-městečka“ v okolí - Fornalutx, Valdemossu a Deiu.

Fornalutx

Říká se, že je nejkrásnějším místem ostrova, které má vše dohromady s Valdemossou i Deiou, ale je ještě daleko malebnější – menší, hezčí a méně obležené turisty. Od sollerského přístavu leží pouhých 6 kilometrů. Vše tu kvete a zároveň dozrává, někdy ani nevíte, co je v zahradách zrovna za plody. Zelený a barvami hýřící kolorit dotváří výhled na vrcholky Tramuntany. Úzké, čisté uličky vedou z kopce do kopce, každý dům má své označení z kachlí, které lze i zakoupit, ať už jde o číslo či domovního ochránce v podobě někoho ze svatých patronů.

Valdemossa

Dominantou městečka je farní kostel a kartuziánský klášter, který byl původně královskou rezidencí. Památkově chráněný střed nabízí u kláštera udržovanou zahradu s pečlivě ošetřovanými živými ploty a spoustou květin. Patrně oceníte upravené budovy s domovními znameními, originálními závěsnými květináči i vinné sklípky vybudované z místního kamene. Za nejkrásnější místo mallorského vnitrozemí považovali patrně Valdemossu polský virtuos Fryderyk Chopin a Francouzka George Sandová, kteří tu společně pobývali. Vzpomínku na ně najdete právě v kartuziánském klášteře. Klid v zahradách, ale nejen ten, musel být mocnou inspirací!

Deia

Z Valdemossy do Deii či opačně - lze pojmout jako pěší výlet. Stačit bude jednoduchá mapka, kterou si opatříte v některém z informačních center. Odměnou budou fascinující výhledy do okolí. V této malé vesnici žili slavní spisovatelé a hudebníci v dobách 1. světové války (anglický básník a spisovatel Robert Graves tu nakonec zůstal až do konce života) a dodnes sem, většinou do vlastních sídel, jezdí nejen umělecká smetánka z celého světa.

Port de Soller i všechna místa, kterými jsme výše opravdu jen zlehka prošli, bývají v hlavní sezóně poměrně hojně navštěvovaná. Dá se tu však bloumat prakticky v kterémkoliv období v roce. Přístav umí překvapit příjemnými 15 stupni ve stínu i v době vánočních svátků, lákavé jsou se svými rituály Velikonoce, druhý květnový týden nabídne slavnost Firas Fira, kdy se vylodí piráti a proběhne „boj“ s hrdinnými obránci města, na počest sv. Jana (23.6.) a sv. Petra (29.6.) se konají oslavy. Nudit se tu rozhodně nebudete, a kdyby náhodou, stačí zajet do hlavního města Palma de Mallorca, na jižní pláže či další z Baleárských ostrovů. Týden však nestačí ani na pořádné rozkoukání, s tím rozhodně počítejte!

cestování Španělsko
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%