Portugalské "Versailles"
FOTO: autorka

Portugalské "Versailles"

26. 1. 2018

Téměř každý, kdo navštíví hlavní město Portugalska Lisabon, zamíří do nedalekého městečka Sintra s přívlastkem "pohádková" a pokračuje podívat se na Atlantický oceán z nejzápadnějšího místa pevninské Evropy Cabo da Roca. Možná projede kolem Palácio Nacional de Queluz a nezastaví. Škoda. Královský palác nacházející se ve stejnojmenné obci leží así 15 km od Lisabonu. Je přirovnáván k obdivovanému francouzskému zámku, a proto se mu říká portugaĺské Versailles. Od roku 1910 je zámek národní kulturní památkou.

Vypisovat data založení, jména králů, kteří se ve zdejších komnatách vystřídali, je nošení dříví do lesa. Každý zájemce o podrobnější informace si vše najde ve virtuálním prostředí. Nebo si přečte v letáčku, který obdrží na místě po zaplacení devíti euro, chce-li si prohlédnout interiér i exteriér. A neprohloupí.

V každé místnosti je co obdivovat. Ať jsou to typické malované kachle (azulejos), přenosná křtitelnice, zdobené lustry a nástěnné svícny, empírový klavír, obrazy, zrcadla, nádobí, sloupy, podlaha připomínající šachovnici.

Zahrady skýtají možnosti k posezení a ukrytí před sluncem. Najdeme zde velké množství soch, fontán a kašen, potěšíme se pohledem na jezírko a kanál ozdobený nezbytnými azulejos. Nenáročná procházka kolem záhonů, louček, trávníků, laviček časově nenaruší plány, zato přispěje ke klidu, pohodě a načerpání pozitivní energie.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%