Jak si prožít Tantru
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak si prožít Tantru

27. 1. 2018

Evropa měla tak trochu smůlu a můžeme si za to i sami. Nejen, že nám tu kdysi Římané úspěšně mýtili keltské tradice, ale zhlédli jsme se v něčem, čemu říkáme hrdě civilizace a myslíme tím samozřejmě tu naši. Pokud mluvíme o civilizacích jiných, dáváme jim hned pejorativní označení „primitivní“. Tak zatímco v některých částech světa jsou tradice vývoje duchovních směrů mnoho tisíc let staré, my až teď zjišťujeme, že nám chybí, a hledáme, odkud a od koho bychom něco přejali. Ať už je to spiritualita severoamerických indiánů či východní učení. Jóga, Tai-tchi…

S nimi k nám přišla i povědomost o Tantře. Dost zkreslená povědomost. Asi většina z nás se domnívá, že když se k nějakým erotickým aktivitám zapálí svíčky a pustí meditativní hudba, je to Tantra. Není to tak úplně pravda.

Tantra je cesta

Tantra je především cesta duchovního vývoje a způsob vnímání světa. Jedná se o filozofii, která má mnoho různých variant a podob. Je to široký proud. Proto si může každý zvolit svoji osobní cestu a také zůstat otevřený dalším filozofiím a pohledům na svět. Především tantrik není asketa, a přitom zůstává skromným člověkem. Tantra preferuje kvalitu před kvantitou. Život se žije pomalu, avšak maximálně intenzívně. Tantra věnuje pozornost pečlivé přípravě s ohledem i na duchovní rozměr všech lidských činností.

Nás Evropany zaujala nejvíce oblast erotiky.

Světlo vs. tma

Tantra má poněkud jiný pohled na protipóly. Nevidí je jako samostatné. Vidí je jako součást jednoho celku. A také s nimi jako s celkem pracuje. Tma je pro tantrika jeden prostor, a světlo vznikne jeho osvětlením. Zima je něco, co je připraveno k ohřátí, dole je připraveno k vyzvednutí, špatné není jen opak dobrého, nýbrž začátek (anebo konec) dobrého.

Tantrik přistupuje k věcem a jevům jako k celku, který obsahuje oba protipóly. Může poté ovlivnit jejich poměr. Samozřejmě je snaha o to, aby to bylo od nižší úrovně k vyšší. Člověk je bytost, která, i když není dokonalá, je prostorem pro výchovu a vzdělání. Proto má svou hodnotu. Tantrik všeobecně vidí hodnotu i v záporech. Zápor je totiž základním předpokladem pro vytvoření kladné hodnoty.

Jak je to s erotikou?

Stejně jako s ostatním. Především je v Tantře oblast erotiky velmi otevřená a vnímána jako důležitá součást života. A to nejen na čistě biologické rovině, ale i jako součást duchovních prožitků. Erotiku tedy nevnímá jako projev „nízkých pudů“, ale jako úžasně bohatý prostor pro tělesné prožitky, prožitky vzájemnosti, rozvoj vnitřní tělesné i duchovní síly. Sexuální energie je jedna z nejsilnějších, které působí v našem těle. Jejím poznáním a ovládáním dostáváme významný nástroj k harmonizaci, posílení a léčení sebe, jako tělesně-duchovní bytosti.

Erotika je dnes všeobecně považována za něco „nízce“ živočišného, co je třeba nejprve obalit „vyšším“ obalem společenských a citových vazeb, emoční sounáležitostí. Teprve poté jsme ji schopni akceptovat společensky i vnitřně jako něco „čistého“ a obohacujícího.

Tantra vidí erotiku už od prvopočátku jako něco přirozeně čistého, co je vhodným prostorem pro rozvoj a kultivaci osobnosti a hluboké tělesné i duchovní prožitky. To, že tantrická erotika je nejsilnější ve dvojici, snad není třeba ani uvádět.

Tantrické masáže

Dnes se s prožitkem Tantry můžete setkat při tantrické masáži. Je to specifický rituál dávání a přijímání doteků. Je to naladění na určitý neobvyklý způsob vnímání a tím i přístup k jindy nedostupným zážitkům. Je to velmi příjemný prožitek sebe sama, svého těla, své duše a jejich provázanost. Okamžiky, kdy se můžete ponořit zcela do sebe za pomoci laskavých, profesionálně cílených a energeticky silných doteků zkušeného mystika. Masáž není omezena předsudky a konvencemi. Proto je vám otevřena celá škála prožitků, včetně prožitků hluboce intimních, a bývá to samozřejmou částí masáže. Masér vás těmito prožitky bezpečně a citlivě provází.

Jelikož se také názvem „tantrická masáž“ označuje ledacos, můžete se někde setkat s něčím úplně jiným, než tím, co jsem zde popisoval.

Vhodná pro každého

Tantra má velmi málo omezení. Rozhodně nemá ani věkové, ani zdravotní hranice. Můžete si takovou nenáročnou tantrickou chvíli prožít se svým partnerem. Stačí zvolit správný přístup a správné očekávání.

Pro začátek stačí pár doteků. Než pohladíte nebo uchopíte partnera, přemýšlejte, co uděláte, jak to uděláte a co tím chcete vyjádřit. Já, když se dotýkám při masáži ženy, je to vyjádření úcty a respektu k ženskému tělu, které ve své dokonalosti nese celý ženský princip. Je to uznání ženy jako úžasné, Bohem stvořené bytosti. Vy můžete dát do doteku i všechny pocity vaší nejintimnější vzájemnosti. Myslíte, že to nejde? Vyzkoušejte si to.

Ten, kdo doteky přijímá, ten má možnost procítit všechny emoce, které právě ten konkrétní dotek v něm vyvolává.

Tak nepospíchejte, dotýkejte se a prožívejte. Když vás zaujme chvíle s tantrickými doteky, můžete s Tantrou pokračovat dál.

vztahy a sex
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%