Boreč - podivuhodný vrch v Českém středohoří
Foto: autorka

Boreč - podivuhodný vrch v Českém středohoří

28. 1. 2018

Na výlet na pářící se vrch Boreč jsem vás už zvala před dvěma lety (Páření na vrchu Boreč).

Tehdy při mé lednové návštěvě vrchu byl jiskřivý den s běloučkým prašanem a mrazem - 10 stupňů, tedy ta nejlepší možná kombinace pro spatření onoho podivuhodného jevu. Myslím, že nikde u nás nemůžete spatřit vchod do nitra země jako právě tady a sledovat, jak z něho vychází pára. Kdo ví, možná z pekelných kotlů? Nebo si raději představíme, jak si ohřívají polívčičku permoníci?

Každopádně jsem se s kamarádkou rozhodla, že vyrazíme na Boreč na kontrolu množství a hlavně viditelnosti vycházejících par za letošní zimy - nevlídné, vlezlé, protivné, s trochou divného sněhu a mrazu. Výsledek našeho průzkumu shrnu v této reportáži.

Naše cesta začíná na nádraží v Lovosicích. Po několika minutkách vystupujeme z autobusu v Režném Újezdu, tj. nejpříhodnějším startovním místě pro vycházku na Boreč. Zemi tu pokrývá max. 5 cm mokrého sněhu a viditelnost je téměř nula nula nic. Ale protože my dvě si říkáme bláznivé babky, radujeme se, jak jinak než jako bláznivé babky a vydáváme se na pochod. Ponejprv jsme ovšem odbočily k osadě s poetickým názvem Struženka. Čítá 4 obydlí, jednoho roztomilého pejska a bílého kohouta s harémem. Tady i v okolí se snažím ulovit záběry alespoň lehce zasněžené krajiny.

Vracíme se do Režného Újezda a vydáváme podle kapličky, studánky a plotu s hrníčky po zelené vzhůru naučnou stezkou Boreč. Dnes tu jdeme jako první a prošlapáváme mokrý sníh. Přesvědčujeme se, že vrch je opravdu teplý, protože jak stoupáme, sníh ubývá a přibývá zeleného mechu. Na schodech se zábradlím nabírám tempo, protože mlhavo prorazilo sluníčko a já prostě MUSÍM doběhnout na vyhlídku na České středohoří než se zase schová. To sluníčko. Zleva Košťálov, impozantní Lipská hora před námi, Milešovka schovává hlavu v mraku. Tady už není žádný, vůbec žádný, jen blátivá kamenitá cesta. Páry vystupující jak z drobných skulin v zemi, tak z větších děr, upravených lidmi, jsou viditelné i za teploty nad nulou. Přesvědčujeme se tedy, že stojí za to vypravit se sem, i když počasí není zrovna ideální. Máme radost. Úplně cítíme, jak z nitra země vychází teplo. Skláníme se nad průduchy a okamžitě ztrácíme přehled, neboť brýle se zamlžují rychlostí blesku.

Jev svádí k domněnce, že tu máme dřímající sopku, avšak není tomu tak. Ani ti čertíci si někde dole nevaří pekelnou krmi. Prozaické vysvětlení jevu je dlouhé na to, abych tu opisovala dostupné informace, a proto znovu odkážu na starší redakční článek  Boreč: výlet na kouřící horu.

Vzhledem k tomu, že zatímco na fotkách pára vidět není, tak na videu ano, přidávám kratinké informační video: https://www.youtube.com/watch?v=wvNV5QztE0o .

Historie se opakuje, takže cestou dolů mi nohy uklouzly přesně na stejném místě jako minule, tj. v místě, kde zábradlí sice končí, leč svah bez ohledu na absenci záchytného bodu pokračuje. Drcnutí zadkem o zem a popojetí "o píďu" směrem dolů sice nebolí, ale záhy zjišťuji, že sněhová břečka udělala paseku na mém pozadí a nepříjemně studí. Co s tímto nadělením? Osvobozuji krk od šály a místo něho ji přikládám - no zkrátka spíš jí vycpávám ... fantazii se meze nekladou.

Domů se nám ještě nechce, a tak se z Borče vydáváme ještě na opodál ležící Holý vrch. Tam sice nevede turistická značka, avšak není problém tam dojít tu lesem, tu polní cestou. Výhled z Holého vrchu je v rámci možností báječný, a tak si zopakujeme svoje hurááá a jupííí z našeho podzimního výletu právě sem. Krajina pod Lovošem je při zemi zahalená do mlhy a nám nezbývá, než se do ní vrátit.

 

procházka
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%