„Beatle“ McCartney obdržel
francouzský Řád čestné legie

„Beatle“ McCartney obdržel
francouzský Řád čestné legie

8. 9. 2012

Britský hudebník a člen slavných Beatles Paul McCartney získal nejvyšší francouzské vyznamenání: Řád čestné legie. Ten sedmdesátiletému zpěvákovi v Elysejském paláci předal francouzský prezident François Hollande. Podle televizní stanice ITV je prvním britským hudebníkem, který toto francouzské ocenění obdržel.

McCartney, který byl v roce 1997 britskou královnou Alžbětou II. povýšen do šlechtického stavu, získal hodnost důstojníka čestné legie, která je druhá nejnižší v pětistupňové škále, a to za svůj přínos hudbě. Slavnostní události se zúčastnili také členové McCartneyho rodiny.

Mezi nositeli francouzského vyznamenání je řada světových umělců – například zpěvačky Liza Minnelliová a Barbra Streisandová, herec Clint Eastwood nebo spisovatelka J. K. Rowlingová.

Řád čestné legie v roce 1802 založil Napoleon Bonaparte jako uznání za vojenský, kulturní, vědecký nebo společenský přínos Francii. Uděluje se i lidem, kteří nejsou francouzskými občany. Mezi jeho nositeli je i mnoho Čechů, nejvíce z řad válečných hrdinů, umělců a politiků.

Beatles hudba vyznamenání
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.