Nebojte se kávy: prospívá
zdraví a zaručuje delší život

Nebojte se kávy: prospívá
zdraví a zaručuje delší život

9. 9. 2012

Není pravda, že káva je nebezpečný nápoj. Naopak, ukazuje se, že v přiměřeném množství je to zdraví prospěšný mok a zaručuje delší život.

Podle přednosty I. interní kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci Miloše Táborského to dokládají nejnovější studie zahraničních vědců, kteří tak mění názor na tento aromatický nápoj. Dosud se káva pila především kvůli kofeinu, tedy alkaloidu, který povzbuzuje srdeční činnost.

„Káva obsahuje více než 200 chemických struktur, z nichž je velká většina antioxidantů. Tedy látek, které působí proti volným radikálům a zpomalují přirozené stárnutí a obměnu buněk. Potvrzují to i renomované studie. Jsou publikována data o skutečném ochranném vlivu na některá onemocnění, přesto káva není spásou pro všechny pacienty,“ sdělil ČTK kardiolog Táborský.

Není káva jako káva

Mýty o nežádoucích a nezdravých účincích kávy začala bořit nejnovější studie z Harvardu. Tamní lékaři 12 let dohlíželi na 10 tisíc pacientů. Zjistili, že káva snižuje riziko cukrovky druhého typu u mužů až o polovinu a u žen o 30 procent. Snižuje také výskyt Parkinsonovy choroby a cévních mozkových příhod.

„Průlomová je i studie publikovaná v The New England Journal of Medicine. Sledovala dlouhodobě 229 tisíc mužů a 173 tisíc žen ve věku od 50 do 70 let. Pití kávy bylo spojeno s delším věkem. Pokud se ze studie odstranila data kuřáků, měli pijáci kávy delší prognózu dožití,“ uvedl Táborský. Studie prokázaly, že mnohem méně kladných vlastností má káva bez kofeinu. Chybí jí totiž nejsilnější antioxidanty.

Pití kávy v Česku se nejmohutněji rozšířilo před první světovou válkou v dobách Rakouska-Uherska. Hojně rozšířeným způsobem pití kávy byl takzvaný turek. Ten ale není vhodný na zažívání, škodí žaludku. „Tímto způsobem přípravy se může navíc redukovat obsah pozitivních látek. To už je lepší instantní káva. Za nejvhodnější považuji klasické espreso, protože pára zachová neporušeny nejcennější látky,“ doplnil Táborský.

Dva šálky denně a dost

Denní dávka kávy není pro každého stejná. Vědecké studie ale ukazují, že více než čtyři šálky kávy mohou být zbytečné až nebezpečné. Zpravidla se doporučují dva šálky denně. Kávě by neměl holdovat člověk, který má rozkolísaný krevní tlak, ne dobře kompenzovanou cukrovku nebo onkologické onemocnění ve stadiu aktivní léčby. Pacient s léčeným vysokým krevním tlakem si kávu občas dopřát může. Káva má totiž močopudné účinky, takže dostane z organismu nadbytečnou vodu, což je kladné pro kompenzaci hypertenze.

Kávu podrobili zkoumání například i na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. I tato studie potvrdila vysoký obsah antioxidantů v nápoji.

káva zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%