Padají vám vlasy? Mohou za to geny, stres i diety
Ilustrační foto: ingimage.com

Padají vám vlasy? Mohou za to geny, stres i diety

3. 2. 2018

Máš to po tátovi. To je v rodině. To máš z toho přejídání a kouření. Ze stresu to je. Takové věty zpravidla zní, když přijde řeč na vypadávání vlasů. Jako bychom si chtěli sami sobě vysvětlit, že za to přece nemůžeme.

Je to zvláštní, že vypadávání vlasů způsobuje takovou paniku. Zejména v dnešní době, kdy si mnozí mladí muži holí hlavy dohola, i když na nich ještě nějaký porost mají. Krátké sestřihy jsou v módě, doba, kdy se plešky zakrývaly takzvanými přehazovačkami, je pryč. Přesto se mnoho mužů za vypadávání vlasů a plešatění stydí a berou ho jako jasnou ukázku stárnutí. A co teprve dámy? U těch chomáče vlasů v hřebenech vyvolávají doslova strach. Zejména u starší generace je vypadávání vlasů bráno jako jasná ukázka stárnutí, tedy něco, co nechceme.

O tom, že jde o téma, které lidi velmi zajímá, svědčí fakt, že na internetu existuje před milion stránek věnující se všemu, co souvisí s vypadáváním vlasů. Přesněji s radami, tipy i vědeckými studiemi věnujícími se zásadní otázce: Dá se tomu nějak zabránit? Můžeme si za to nějak sami? Nebo jde o věc, kterou člověk ovlivnit nemůže?

Hledání odpovědi je složité, protože vypadávání vlasů má mnoho příčin. I ty se však proměňují a přichází se na nové.

„Stále častěji se setkáváme s případy, kdy vypadávání vlasů souvisí s psychickými problémy,“ říká dermatoveneroložka Monika Arenbergerová. Jde o to, že dlouhodobý stres a napětí, případně psychické vyčerpání, ve kterém nyní mnoho lidí žije, ovlivňuje produkci stresového hormonu nazývaného kortizol. Takže se zužují cévy a nedostatečně prokrvují vlasový kořínek. Právě na tento poznatek sázejí různí prodejci takzvaně zázračných prostředků, které údajně vlasový kořínek prokrví a přivedou k životu. No, většinou jde o pravdu jen o sny o zázraku.

Další poměrně nový důvod, který dermatologové zaznamenávají, jsou nejrůznější alergie na barvy na vlasy a různé přípravky, které paradoxně lidé používají proto, aby své vlasy udělali hezčími a lepšími. Přestože se kvalita kosmetických přípravků obecně zvyšuje a kvalitní kosmetika prochází mnoha testy, pokožka mnoha žen je celoživotním barvením a používáním různé kosmetiky někdy tak rozcitlivělá, že najednou zareaguje na něco, co jí dříve vůbec nevadilo. Takže se stává, že žena se třeba třicet let v pohodě barví a najednou ji začne po stejné barvě pokožka svědět a vlasy začnou řídnout.

Pozor, velmi často se s problémy s vlasy setkávají lidé, kteří výrazně změnili svou životosprávu. Přesněji, začali výrazně hubnout. „Snížení bílkovin v jídelníčku může mít za následek zpomalení růstu a zhoršení kvality vlasů. Dobrý vliv na vlasy má vitamín B, železo, zinek nebo kofein,“ upozornila lékařka Monika Arenbergerová.

Zároveň se však lékaři setkávají s tím, že se kvalita vlasů zhorší naopak proto, že se lidé nějakým vitamínem či doplňkem stravy předávkovali.

Kromě těchto takzvaně civilizačních příčin však existují příčiny naprosto přirozené, se kterými nic moc nenaděláme. Jen málokdo má zkrátka štěstí, se prožije vysoký věk s hustými krásnými vlasy, stejnými jako měl třeba ve dvaceti. Je to opravdu loterie, stačí se rozhlédnout. Některé dívky se už za mlada trápí tím, že mají vlásky jako myší ocásky. Jiné naopak pohazují celý život hustou hřívou a ještě v osmdesáti je vnučky obdivují a říkají: Babi, já bych tak chtěla mít tvoje vlasy. Ano, je to ten zvláštní typ žen, které si je velmi často vůbec nebarví, mají takovou tu krásně stříbřitě bílou barvu a vlasy husté. Jenže je jich málo, mnohem více je těch, které foukají, tupírují, natáčkují a ona tam nějaká ta pleška, potvora, prostě je.

U mužů také platí, že řídnutí kštice představuje důvod k sebelítosti. Mnohdy zbytečně. Oni si sice myslí, že se dámám pánové s vyholenými hlavami či kratičkými sestřihy nelíbí, ale fakt je ten, že se jim rozhodně líbí víc než ti, kteří se zoufale snaží své pleše zakrývat.

Statistiky jsou neúprosné. Od padesáti let se problém s vypadáváním vlasů týká poloviny mužů. Svou roli v tom hraje prostě celkové stárnutí organismu, ale také dědičnost. U žen se tento problém nejčastěji objevuje v době těhotenství, porodu, kojení nebo menopauzy. A pak samozřejmě ve vyšším věku.

Vlasy prostě stárnou stejně jako my a nezbývá, než se s tím smířit. Vitamíny a zdravý životní styl mohou řídnutí a vypadávání vlasů částečně zamezit, ale žádná zázračná záchrana zatím vynalezena nebyla. Kromě možnosti nechat si vlasy takzvaně zahustit, což není levná záležitost. A výsledek je mnohdy, no řekněme, podivně viditelný.

vlasy
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.