Před 100 lety zemřel
český básník Vrchlický

Před 100 lety zemřel
český básník Vrchlický

9. 9. 2012

Vytvořil dílo svým rozsahem a mnohostranností v české literatuře naprosto ojedinělé. Básník Jaroslav Vrchlický za 35 let své tvůrčí činnosti napsal a přeložil 270 svazků knih. Též dramatik, prozaik a překladatel, který zemřel 9. září 1912, vytvořil mimo jiné 80 básnických sbírek a 50 divadelních her.

Přestože psal převážně poezii, která mu vydobyla i vůdčí postavení mezi básníky lumírovské školy a v celé české poezii 19. století, dnes je paradoxně známější méně významná část jeho díla, a sice tvorba dramatická (veselohra Noc na Karlštejně nebo trilogie Námluvy Pelopovy, Smír Tantalův a Smrt Hippodamie). Věnoval se i tvorbě prozaické, ovšem bez většího úspěchu, naopak neobyčejně rozsáhlé a zčásti dodnes cenné jsou jeho překlady.

Narodil se 17. února 1853 v Lounech. V létě 1908 ho uprostřed tvůrčí práce postihla mozková mrtvice, která mu bohužel znemožnila další intelektuální činnost. Poslední léta života trávil převážně v Domažlicích. Jaroslav Vrchlický byl následující uměleckou generací kritizován až odsuzován. Proti jeho dílu vystoupil například F. X. Šalda. Až další generace básníků si uvědomila kvalitu jeho díla básnického a nyní je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých básníků. Svým dílem připravil půdu pro symbolismus.

básníci poezie výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.