Papež jmenoval Duku
22. českým kardinálem

Papež jmenoval Duku
22. českým kardinálem

6. 1. 2012

Papež Benedikt XVI. jmenoval pražského arcibiskupa Dominika Duku kardinálem. Papež tak učinil na závěr mše svaté, kterou sloužil u příležitosti slavnosti Zjevení Páně.

„Pražský arcibiskup Dominik Duka se stává spolu s ostatními 22 nově jmenovanými kardinály papežovým spolupracovníkem a poradcem v církevních záležitostech. Podle Kodexu kanonického práva má jako člen sboru kardinálů tři úlohy: volit společně s ostatními kardinály papeže, být konzistorním poradcem římského papeže v nejdůležitějších otázkách a pomáhat římskému papeži v každodenní péči o celou církev,“ uvedl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

S titulem kardinál jsou spjaty rovněž jisté církevní slavnostní povinnosti. Jmenování kardinálem nicméně nemění nic na současných pravomocích a úkolech daných funkcemi pražského arcibiskupa. Arcibiskup Duka svým jmenováním ovšem získává větší možnosti v jednání s římskými úřady.

Dukovi ke jmenování poblahopřál prezident Václav Klaus. „Vnímám toto rozhodnutí papeže Benedikta XVI. jako vstřícné pro naši zemi a také jako ocenění vašeho dosavadního působení coby biskupa, arcibiskupa a českého primase. Jsem rád, že Benedikt XVI. dal tímto jmenováním jasně najevo, koho si přeje mít v této těžké chvíli tak rozporuplného světa po svém boku v nejvyšší církevní hierarchii,“ napsal prezident.

Duka chápe své jmenování kardinálem jako poctu Arcibiskupství pražskému. Je v pořadí 11. kardinálem mezi pražskými arcibiskupy a 22. kardinálem z českých a moravských diecézí.

Praha je také tradičně místem, k němuž tato hodnost náleží. Po druhé světové válce se stalo jmenování pražských arcibiskupů pravidlem. Kardinály byli Karel Kašpar, Josef Beran, František Tomášek i předchůdce současného arcibiskupa Miloslav Vlk. Ten 17. května oslaví 80. narozeniny, a proto se již nebude moci účastnit volby papeže. Toho totiž při konkláve volí pouze kardinálové mladší osmdesáti let.

Znakem kardinála je jasně červená barva - nosí červeně lemovanou kleriku, červené cingulum a solideo. Slavnostní oděv je jasně červený celý, kromě bílé rochety a rovněž bílé mitry. Součástí jeho erbu je červený kardinálský klobouk s dvakrát patnácti střapci. Kardinálovi přísluší od roku 1630 oslovení \"vaše eminence\". Po svém jmenování dostane kardinálský biret, jmenovací dekret a kardinálský prsten.

církev kardinál papež
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...