Sex ve zralém věku je dobrý pro mozek
Ilustrační foto: ingimage.com

Sex ve zralém věku je dobrý pro mozek

9. 2. 2018

Sexuální aktivita v pokročilejším věku působí podpůrně na činnost mozku. To je poznatek, kterým se zabývají momentálně vědci z Velké Británie.

Intimita v partnerských vztazích by měla i ve vyšším věku být jednou z priorit. Z toho v neposlední řadě profituje i mozek, jak doložili vědci z univerzit v Oxfordu a Coventry. Ukázalo se, že lidé nad 50 let, kteří mají pro svůj věk nadprůměrně často pohlavní styk, při různých testech uspějí lépe než ti, kteří mají intimnosti zřídka nebo vůbec.

Celkem bylo do průzkumu zahrnuto 73 osob, 28 mužů a 45 žen. Účastníci byli požádáni, aby odpověděli na řadu otázek ohledně svého zdravotního stavu. Kromě toho museli uvést, jak často mají sex.

Ve druhé části pak byly testovány slovní a vizuálně-prostorové schopnosti.  Ti účastníci studie, kteří byli sexuálně nejaktivnější, uspěli v obou testech nejlépe, i když nebylo možno prokázat žádnou specifickou souvislost mezi četností pohlavního styku a oblastmi udržení pozornosti, paměti ani řečové kompetence.

K čemu povedou zjištěné výsledky?

Vědci z oxfordské univerzity jsou přesvědčeni, že tato studie prohlubuje výsledky dřívějších studií, které již zjistily souvislost mezi sexuální aktivitou a prokázaným zdravím. Narozdíl od rozsáhlých reprezentativních studií se nyní jedná o rozsahem nevelký pokusný vzorek, který umožňuje podrobnější sledování vlivu sexu na zdravotní stav a jeho konkrétní oblasti.

Nejasné zatím zůstává jen to, zda jsou žádoucí efekty na činnost mozku podmíněny sociálními nebo fyzickými komponenty, které jsou obojí při sexuálním styku podstatné. Vědci se ale nevzdávají a chystají další výzkumy, které by prověřily přímé mechanismy spojené s problémem sexu a zdraví.

vztahy a sex zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.