Lysé hory na Plutu

Lysé hory na Plutu

18. 2. 2018

Nové detailní snímky oblastí poblíž rovníku Pluta, odhalují obrovské překvapení: řada mladých hor, které vystupují na ploše ledového povrchu, o výšku až 3 500 metrů.

Hory, které se pravděpodobně vytvořily před více než 100 miliony roků, jsou o 4,56 miliardy roků mladší, než naše Sluneční soustava. Mohou tedy být stále v procesu budování. To naznačuje, že blízká oblast, která pokrývá méně než jedno procento povrchu trpasličí planety, může být v současné době geologicky velmi aktivní.

Moore a jeho kolegové založili tento věkový odhad na nedostatku kráterů na tomto snímku. Stejně jako zbytek Pluta by pravděpodobně tato oblast byla bombardována kosmickými odpady po celé miliardy let, pokud by nedávná aktivita nedala regionu reliéf.

"Jedná se o jeden z nejmladších povrchů, jaké jsme kdy viděli ve Sluneční soustavě," říká Moore.    

Na rozdíl od ledových měsíců obřích planet, Pluto nemůže být zahříván gravitačními interakcemi z mnohem větších planetárních těles. Některé další procesy vytvářejí horskou krajinu.

 "To může způsobit, abychom přehodnotili, jaké mocnosti působí geologická činnost na mnoha dalších ledových světech," říká zástupce vedoucího týmu GGI John Spencer z Southwest Research Institute v Boulder v Colu.

Hory jsou pravděpodobně složeny z "podloží" vodního ledu na Plutu.

Přestože metan a dusík pokrývají většinu jeho povrchu, tyto materiály nejsou dostatečně silné pro stavbu hor. Namísto toho vznikly tvrdší materiály, nejspíše vodní led. "V těchto teplotách se voda-led chová spíše jako skála," řekl náměstek GGI vedoucí Bill McKinnon z Washingtonské univerzity v St. Louis. Snímek byl pořízen přibližně 1,5 hodiny před nejbližším přiblížením New Horizons k Plutu, což bylo 77 000 kilometrů od povrchu planety. Na snímku jsou snadno rozpoznatelné struktury menší, než jeden kilometr. 

Tento článek a snímek pochází ze zdroje www.nasa.gov

 

 

věda
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%