Oddělené ložnice. Průšvih nebo záchrana?
Ilustrační foto: ingimage.com

Oddělené ložnice. Průšvih nebo záchrana?

20. 2. 2018

Chrápání, buzení se v noci, čtení u svítící lampičky. To vše jsou důvody, proč mnohé páry s přibývajícími léty volí oddělené spaní. Není na tom nic špatného, naopak. Nebojme se říct: Chci spát sám, sama.

Když pětapadesátiletá Ilona řekla svému muži, se kterým je téměř třicet let, že by si měli zřídit oddělené ložnice, naštval se. "Řekl, že mu tím dávám najevo, že už je k ničemu, že spolu nemáme intimní styk, že je mi odporný," vypráví. "Vůbec jsem to tak nemyslela. Jenže mě v noci budí jeho chrápání, takže do něj neustále šťouchám. On je pak naštvaný, že ho budím. Ráno jsme mrzutí. Když jsem nedávno byla tři dny u dcery, uvědomila jsem si, jak dobře jsem se tam sama vyspala. Máme doma volný pokoj po dospělých dětech, tak proč ho nevyužít jako druhou ložnici," vysvětluje Ilona. Jenže manžel byl tak uražený, že nakonec svůj záměr přehodnotila a spí stále společně. Nadále jsou ráno naštvaní, nevyspaní, neodpočatí.

Jiný příklad. Třiašedesátiletí manželé z Ostravska spí odděleně už někdy od svých čtyřiceti. Tvrdí, že když s oddělenými ložnicemi začali, bylo to pro jejich vztah naopak přínosné. "Zlepšil se i náš sexuální život, najednou jako by vše bylo  romantičtější. Neslyšela jsem jeho chrápání, jeho nerušilo, že chodím v noci na toaletu. Každý jsme vstávali do práce v jinou dobu, tak jsme se nerušili. Teď, když jsme oba v penzi, je pro nás naprosto samozřejmé, že spíme každý zvlášť a dokonce jsme si už zřídili dvě samostatné ložnice i na chatě," vysvětluje.

Ani odborníci se neshodnou

Toto téma rozděluje páry na dva tábory. Pro některé je oddělené spaní důkazem toho, že vztah za nic nestojí, že si lidé nejsou blízcí, nechtějí spolu sdílet intimitu. Pro druhé je to naopak nejlepší věc, která jejich vztah vylepšila.

V mnoha západních zemích jsou oddělené ložnice u párů vyššího věku naprosto běžné. U nás je však ložnice často vnímána jako místo, kde se takzvaně řeší partnerské neshody. Mnohdy je to však právě naopak a kvůli společnému spaní neshody vznikají. Od určitého věku a délky společného života už totiž pro partnerství není až tak důležitý sex, ale to, jak dobře se vyspíme, jak si odpočineme, zda jeden druhého neomezujeme. A přiznejme si, s přibývajícími léty toho takzvaně otravného chování přibývá: Chrápání, mrskání sebou ve spánku, časté chození na toaletu, buzení se v noci, pocení se...

Američtí psychologové dělali velký průzkum, ve kterém se snažili všechna pro a proti zjistit. "Nejde jen o sex, ale problém je v tom, že páry, které spolu přestaly sdílet společnou postel, tak často ztratily prostor, ve kterém si společně povídají, a to je nebezpečné, " tvrdí psycholožka Donna Dawsonová, která se na něm podílela.

"Ovšem stejně nebezpečné je setrvávat v situaci, kdy vás partner či partnerka každou noc ruší," oponuje britský psycholog Christian Jarett, který se tímto problémem také dlouhodobě zabývá. "Takové zdánlivé maličkosti, jako je otravování chrápáním či jinými zvuky, může vztah narušit až tak, že jeden k druhému získá odpor. Stává se to zejména u partnerů vyššího věku, kdy je pro vztah velmi důležitá vzájemná ohleduplnost, protože lidem začínají vadit i věci, které dříve na svém protějšku ani nevnímali," míní.

Z různých průzkumů na toto téma vyplynulo, že až čtvrtina žen si stěžuje na nedostatek spánku kvůli tomu, že jejich partner chrápe. "Na druhé straně všichni víme, jak potřebný je lidský dotek. To, že nás partner vezme večer v posteli spontánně jen tak za ruku, je víc než všechna vyznání lásky či cenné dary. A to se těm, kteří spí odděleně nestane," připomíná.

Je to tak, ani odborníci na lidskou duši se v tomto směru neshodují. Společné či oddělené ložnice je zkrátka problém, který si musí vyřešit k vlastní spokojenosti každý sám. Tady žádná rada neexistuje.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%