Proč nejít na preventivní gynekologickou prohlídku
Ilustrační foto: pixabay.com

Proč nejít na preventivní gynekologickou prohlídku

21. 2. 2018

 „Nemám na to čas. Musím si nejdřív najít nového lékaře. Už to ani nepotřebuji, jsem stará.“ Samé výmluvy. Není divu, že ročně zemře na rakovinu děložního čípku tolik žen. A zcela zbytečně, když lze této nemoci předejít.

 

Účinná prevence rakoviny děložního čípku (jinak také děložního hrdla) existuje. Důležitou součástí prevence pro všechny ženy jsou pravidelné kontroly u gynekologa, a to i pro ženy, které jsou již očkované. Očkování sice významně snižuje riziko, ale vakcíny nechrání proti všem typům rizikových HPV. Bohužel nejčastěji podceňují prevenci ženy kolem padesáti let a starší. Mylně se domnívají, že když mají nyní jen jednoho partnera, nebo některé i žádného, tak se nemohou viry HPV nakazit. Patrně netuší, že až 80 % žen se s touto infekcí během svého života setká. Ve většině případů se jí tělo samo ubrání, někdy však v těle přetrvává a znamená potenciální nebezpečí.

Jak zjistit nebezpečí?

Pro testování se už od 40. let používá stěr z děložního čípku, pojmenovaný podle svého vynálezce George Nicholase Papanicolaou Pap(ův) stěr. Toto vyšetření je však nepřesné a poměrně chybové, velmi totiž závisí na zkušenosti a odhadu toho, kdo výsledky vyhodnocuje.

Posun ve vývoji přineslo až zkoumání lidského papillomaviru, tedy HPV. Výzkumy ukázaly, že více než 99 % rakoviny děložního hrdla lze přičítat právě HPV infekci, a 70 % cervikálních karcinomů mají na svědomí dva nejrizikovější - HPV 16 a 18. Proto vznikl test DNA HPV, který se přednostně zaměřuje právě na tyto dva a pro dalších 12 rizikových genotypů přináší souhrnný výsledek. Dokáže detekovat riziko onemocnění ještě před tím, než skutečně propukne! To znamená, že tento screeningový test odhalí DNA samotného viru ve vzorku buněk z děložního čípku ještě předtím, než na čípku dojde k nějaké změně. Pap test odhalí přednádorové změny nebo abnormální buňky v okamžiku, když jsou už na čípku přítomny.

Co pozitivní výsledek znamená?

Upozorňuje, že máte infekci rizikovým typem HPV a jste v ohrožení rakovinou. Pozitivní výsledek na HPV ale neznamená, že rakovinu máte či dostanete. Naopak negativní výsledek znamená, že infekce vysoce rizikovými typy HPV, která může vést ve vzniku rakoviny, nebyla detekována. Vaše riziko je velmi nízké a to nejen v současné době, ale i během dalších 5 – 10 let.

Této rakovině se můžete vyhnout!

Velmi důležité je, aby ženy o všech rizicích měly dostatek informací. Poučená žena pak určitě prohlídku u lékaře nevynechá! Je to především otázka našeho rozhodnutí a disciplíny - rakovina děložního čípku představuje (po rakovině prsu) druhý nejčastější ženský nádor. I přes tento závažný opravdu chodí na pravidelné preventivní prohlídky na gynekologii jen polovina českých žen ve věku 25-59 let. A jaká je odpověď na výmluvy těchto žen?

Víte, na co skutečně nemáte čas? Na operaci a chemoterapii.

Víte, jakého lékaře budete skutečně hledat? Onkologa.

Víte, co nepotřebujete? Vyčítat si zbytek života, že jste nechodila na prevenci.

Více informací o HPV na www.laboratornitesty.cz

zdraví ženy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.