Kalanetika je starým dobrým návratem k pevné postavě
Ilustrační foto: ingimage.com

Kalanetika je starým dobrým návratem k pevné postavě

21. 2. 2018

Vypadat dobře, cítit se dobře. Po obojím většina populace touží, obojí patří, ať chceme či ne, mezi obecně žádané atributy dnešní doby. Její uspěchaný rytmus však mnohdy hází dobrým předsevzetím klacky pod nohy. Lze spojit příjemné s užitečným?

Žádný způsob není ideální a každý si nárokuje jisté úsilí. Hledáte -li pohybové zatížení nenáročné na čas a prostor, ale maximálně efektivní, vůbec není špatné vrátit se v čase.

Kalanetika k nám dorazila coby druh cvičení z USA kolem roku 1990. Jde o velmi účinné formování celé postavy, založené na využití rychle za sebou jdoucích pohybů v malém rozsahu. Výhodou této metody je, že ji mohou provozovat lidé všech věkových kategorií a dokonce i ti, pro něž z určitých zdravotních důvodů není vhodné navštěvovat hodiny s aerobním zaměřením. Některá centra ji doplňují o rehabilitační cviky, proto zde nejsou „mimo hru“ ani senioři. Disciplína navíc neklade nároky na kordinaci pohybů, která nejednoho z nás od návštěvy tělocvičny odrazuje. Provozovat ji mohou sportovci i nesportovci, lze ji navíc kombinovat. Kalanetika se například výborně hodí jako doplněk ke kondiční kulturistice. Při správném provedení výrazně posílí a zpevní jednotlivé svalové partie a na rozdíl třeba od aerobiku šetří klouby, neboť nezahrnuje žádné poskoky.  

Kdo hledá, najde
Dospějete-li k rozhodnutí, že je potřeba se sebou začít něco dělat a vyberete si právě kalanetiku, budete dnes spíše hledat, ale jak se říká: „Kdo hledá, najde.“ Nejznámější knihou, která v ČR vyšla, je názorná publikace Kalanetika od Callan Pinckneyové, ale bude k dostání spíše v antikvariátech. Stále se prodávájí DVD, nicméně nejsnadnější přístup ke cvičení je na youtube. Tento efektivní druh pohybu sice ze současných moderních  fitcenter (až na výjimky) spíše vymizel, ale nikoliv proto, že by nebyl účinný. Je však natolik jednoduchý, že po pár lekcích není třeba nikam docházet. Co si budeme povídat, rozhoduje čas  a někdy i peníze. Navíc, ne každý cvičí rád ve skupině.  

Výsledky se dostavují rychle
Kalanetika obsahuje pouze posilování, probíhající ve statických polohách. Jednotlivé cviky představují skladbu krátkých pohybů, přičemž základem je jejich opakování. Učí stahovat a protahovat svaly zároveň. Tím se posiluje, zlepšuje jejich pružnost, naučí každého oddělovat jednotlivé svalové skupiny a správně ovládat tělo. Zásadní je dodržení správné techniky. Ještě před několika lety se kalanetice věnovalo mnoho žen, stala se hitem, zájem ale nyní spíše opadl. Přišly nové trendy, jako např. POWER JÓGA, PILATES, TAI-CHI, ZUMBA a další. Ty se stály jakýmsi novým životním stylem, který kromě cvičení zahrnuje také zdravou výživu, meditaci, pozitivní myšlení. Lidé při nich mohou obohatit zároveň svoje “duchovno”. Ústup kalanetiky je ale podle Mgr. Táni Kudějové, jedné z jejích prvních cvičitelek, spíš ke škodě věci.

“Sama mám výborné zkušenosti s kombinací kondiční kulturistiky právě s kalanetikou. Své hodiny jsem koncipovala na bázi kruhového tréninku. Nejdříve přišla na řadu kondiční kulturistika. Na deseti jednoduchých strojích se během hodiny vystřídalo deset žen, více jsem jich vzhledem k nutné návaznosti jednotlivých cvičení ani nemohla vzít. Každé jsem se tak ale systematicky věnovala a předcházela chybám, které dělá prakticky každý nováček. V další místnosti pak následovalo 45 minut kalanetiky. Toto spojení bylo skutečně velmi účinné. Každý ho na sobě poznal už po třech nedělích (cvičilo se obvykle dvakrát v týdnu), ale pro názornost jsme tehdy ve spolupráci s FTVS udělali měření podkožního tuku na rozličných místech těla. Každá účastnice kurzu tak měla počáteční údaje o svém těle a mohla být jen zvědavá, o kolik se změní nasbírané hodnoty. A změny třeba po čtvrt roce byly skutečně výrazné, speciálně u těch, které předtím nedělaly vůbec nic. Například jedna paní cvičila třikrát denně pouze kalanetiku a na stehnech zhubla, a ne až za tak dlouhou dobu, neuvěřitelných deset centimetrů!”  

Posilovat můžete i ve vlaku, autobusu či tramvaji
Zdaleka ne každý z nás má čas chodit do posilovny nebo fitka, ne každému z nás se tam chce. Po doporučovaném zvládnutí základů pod odborným vedením se kalanetice můžete věnovat v pohodlí svého domova. Pokud vhodnou cvičitelku či cvičitele nenajdete, či je “neumluvíte” k zařazení aspoň pár cviků do vaší oblíbené hodiny, nezoufejte a zkuste to sami. Nepotřebujete žádný velký prostor, ani speciální oblečení. Jen chuť a vůli. Každý se při tom naučí znát své tělo a vzhledem k tomu, jak je zdatný, zvolí zátěž.

Kalanetiku dodnes cvičím, byť už pouze pro sebe. Má totiž kouzlo v tom, že se vám stane jakýmsi životním návykem. Návykem v tom dobrém slova smyslu. Určité partie těla můžete procvičovat kdekoliv – v tramvaji, ve frontě, v zaměstnání. Základem všeho je mít vyváženě protažené i posílené svaly. Hlavně ty takzvané antagonistické, například prsní a zádové, břišní a hýžďové. A vždy je třeba myslet na správné dýchání. Hodně žen, které ke mně chodily, trápily bolesti zad. I zde vhodné cvičení pomůže,” dodává bývalá cvičitelka. Ví, o čem mluví, to si dovolím dodat sama za sebe. Řadu cviků z této série stále využívám. Stačí denně půl hodiny.  

Máte i vy nějaké zkušenosti s kalanetikou? Podělte se o ně v diskusi. Možná se nám podaří oživit užitečnou metodu, která bez ohledu na věk zpevní tělo, svaly, vytvaruje problémové partie, zlepší ohebnost, pomůže od bolesti zad i při rehabilitaci. Do “propadliště dějin” je jí v každém případě škoda!

cvičení
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.