Mužům chybí testosteron. A nejde jen o sex
Ilustrační foto: ingimage.com

Mužům chybí testosteron. A nejde jen o sex

3. 3. 2018

Hladina testosteronu začíná klesat už po 30. roce věku, komplikace ale přichází většinou později. Po padesátce jimi trpí pětina mužů. Problémy se sexem jsou přitom tím nejmenším.

Mezi příznaky patří, kromě nižšího libida a počtu ranních erekcí, vyšší sklon k obezitě, únava, podrážděnost, nervozita a nespavost. Skrytě se pak zvyšuje riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku, srdečně-cévních onemocnění i osteoporózy. Komu dokáže nedostatek testosteronu ničit život?

„Nedostatkem testosteronu trpí nejčastěji muži po 50. roce života. V posledních letech se s ním ale díky špatnému životnímu stylu, kouření, nedostatku pohybu a stresu setkáváme stále častěji i u mladších mužů.“ vysvětluje sexuolog Pavel Turčan.  

S prodlužujícím se věkem se důležitost řešit pokles mužských hormonů zvyšuje. Za posledních 100 let se zvýšila naděje na dožití u mužů o téměř 20 let a dle Zprávy o stárnutí obyvatelstva se do roku 2060 průměrný věk mužů dále zvýší až na 83 let. Nedostatek testosteronu neovlivňuje jenom sexuální funkce, ale i fyzické a duševní zdraví. 

„Muži na nízkou hladinu testosteronu reagují velice podobně jako ženy na nízkou hladinu estrogenu. Bývají citlivější, náladovější a vztahovační, mívají také sklony k depresivním náladám. Výše uvedené stavy mohou mít za následek napětí ve vztahu, partnerské rozepře, nedorozumění a komunikační problémy, které se mohou vhodnou léčbou s úpravou hladiny testosteronu výrazně zlepšit,“ říká Pavel Turčan.

Jak se nedostatek testosteronu léčí?
U doplňků stravy, nabízejících zdánlivě jednoduché řešení sexuálních a dalších tělesných obtíží, nebyla klinickými studiemi prokázána účinnost.  „Další možností jsou léky na podporu erekce na předpis, které ovšem neřeší nedostatek testosteronu. Navíc, problémy s erekcí mohou mít i jinou než hormonální příčinu. Moderní postupy léčby nedostatku testosteronu jsou založené na tak zvané substituční léčbě, tedy pravidelném dodávání chybějícího hormonu. To je možné formou tablet, injekčně nebo aplikací gelu na kůži,“ říká urolog-androlog Libor Zámečník z VFN v Praze.

Nejnovější je v České republice aplikace ve formě gelu. Pozitivní změny formou zvýšení sexuální touhy, zlepšení erekce, nálady a snížení únavy je možné sledovat již během prvních 3 měsíců od počátku léčby. Z dlouhodobějšího hlediska byly prokázány též pozitivní změny v úbytku tělesného tuku, přírůstku svalové hmoty, snížení rizika vzniku metabolického syndromu a zvýšení pevnosti kostí.

muži zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.