Foto

Finanční gramotnost lidí
klesá vzdáleností od Prahy

10. 9. 2012

Praha a Středočeský kraj je v oblasti spotřebitelských úvěrů nejvíce vzdělaný. Bezpečného věřitele pozná v Praze 40 % a ve středních Čechách 36 % lidí. Ukázal to další ze série průzkumů, které provedl Navigátor bezpečného úvěru spolu s výzkumnou společností GfK Czech.

Naopak na Vysočině ví, co je bezpečný věřitel, jen 9 % lidí a o mnoho lépe na tom není ani Liberecký kraj (10,4 %). Další z průzkumů tedy ukazuje na mezery ve finančním vzdělávání v jednotlivých krajích.

„Je vidět, že čím je větší vzdálenost od Prahy, tím klesá úroveň znalostí spotřebitelského financování,“ říká profesor Michal Mejstřík, který stojí za projektem Navigátor bezpečného úvěru, jehož cílem je zvýšit finanční gramotnost obyvatelstva. „Náš průzkum také ukázal, že nejčastěji se lidé s lichváři setkali ve Zlínském a Libereckém kraji, což dokladuje, že lichváři se soustředí právě na oblast menších regionálních měst, kde mají větší šanci někoho z nepozorných obyvatel nalákat.“

Častou obětí lichvářů bývají důvěřiví senioři, kteří lehkomyslně naletí lichvářům a jejich smutný příběh může v řadě případů skončit exekucí.

lichva půjčky a úvěry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.