Praha 11 je věkem obyvatel druhou nejstarší městskou částí Prahy, říká starosta Ing. Petr Jirava
Foto: autorka

Praha 11 je věkem obyvatel druhou nejstarší městskou částí Prahy, říká starosta Ing. Petr Jirava

7. 3. 2018

Pro nezasvěcené uvádím informaci, že Praha 11 zahrnuje katastrální území Chodov, Háje (Jižní Město) a leží na území městského obvodu Praha 4. Velkou část území zaujímají sídliště Jižní Město I a II.

Osobně jsem občankou této dnešní městské části od ledna 1993 a nepatřím zdaleka k původním obyvatelům. Ti první se do našeho panelového sídliště na Chodově nastěhovali po jeho dostavbě už asi o 15 let dříve. Když jsem ještě dávno před tím jezdívala do Prahy z jižních Čech a před námi se vynořila v dálce na okraji Prahy šedá hradba paneláků Jižního Města, lidově nazývaného "betonová poušť", nikdy by mě nenapadlo, že tam budu jednou bydlet, ba co více, že budu s tamním bydlením docela spokojená.

Jaké je dnešní složení obyvatelstva, jak se tu žije mé generaci, jaké mají starší občané možnosti a podmínky ke spokojenému životu a další věci jsem se zeptala starosty MČ Praha 11, Ing. Petra Jiravy.

Pane starosto, kolik má MČ Praha 11 obyvatel, jaké procento z nich tvoří občané v seniorském věku, jaký je zde nejvyšší věk?

K 31. 12. 2016 měla Praha 11 77 522 obyvatel, z toho 37 514 mužů a 40 008 žen. Věkový průměr obyvatel je 44 let, z toho žen 45, 6 a mužů 42, 4. 
Je třeba říct, že věkový průměr lidí rychle stoupá. V roce 2005 zde žilo 8 870 lidí nad 60 let, dnes je to už 23 946, což představuje více než 30% všech obyvatel. Je to zapříčiněno hlavně tím, že se Jižní Město zabydlovalo naráz, zhruba po dobu 10 let, přišly sem mladé rodiny s dětmi, a i když dochází k pohybu, přece jen tu velká část zůstala a ta logicky zestárla. V současné době jsme co do věku druhou nejstarší městskou částí Prahy. Máme zde 8 občanů nad 100 let, nejstarší je paní doktorka Fejfarová, které bylo v lednu 107 let, je fyzicky a duševně stále čiperná a neumí vůbec odpočívat.

Jak počítá při plánování své činnosti Váš úřad konkrétně se seniorskou věkovou skupinou?

Už vzhledem ke složení obyvatelstva a jeho postupnému stárnutí je samozřejmě nutno s touto věkovou skupinou počítat. Máme zastupitelstvem schválenou koncepci sociálních služeb a v ní se na seniory hodně pamatuje. Přispíváme určitou částkou z našeho rozpočtu na Jihoměstskou sociální akciovou společnost, která se stará především o seniory formou služeb, ať je to pečovatelská služba, domov pro seniory, tzv. odlehčovací služba coby přechodná výpomoc při normální domácí péči, ale i základní sociální poradenství. Tato společnost je i organizátorem řady akcí. To ještě upřesním.

Působí tu nějaké seniorské kluby? A kolik je tu domovů seniorů?

Klubů seniorů je tu 8, jsou všechny aktivní, schází se několikrát měsíčně, nejsou speciální podle zájmů nebo původního povolání, spíš se sdružují v místě bydliště, scházejí se v kroužku, často hrají na nástroje a zpívají, jen občas stěžují, že jim ubývají muzikanti a mladší nemají zájem. Máme tu dva domy s pečovatelskou službou (DPS) , domovy seniorů jsou 3, jeden je náš - jihoměstský, další jsou zařízení celopražská.

Jaké akce se tu tedy konkrétně pořádají, do čeho se mohou starší občané zapojit?

Jihoměstská sociální a. s. je hlavním organizátorem jednorázových i dlouhodobých akcí. Každý měsíc pořádá jednu velkou akci, které se zúčastní tak 100 - 120 lidí.  Máme tu zajímavou věc - gymnázium Evolution (GEVO), to je velmi aktivní škola, která každých 14 dní pořádá pro seniory přednášku na různá témata - historie, zeměpis, astrologie, alternativní medicína, tato spolupráce běží už druhým rokem a je o ni velký zájem. Probíhají zde i jarní a podzimní kurzy pro seniory, ať už je to anglický jazyk, práce s PC, dějepisný seminář, nebo výrazový tanec a fotokurz. Dále tu máme pohybové aktivity, na několika místech jsou různá cvičení pro seniory včetně jógy, chystáme se tu vybudovat 4 hřiště pro seniory na cvičení, třeba jen protažení zad a zpevnění svalů. Pořádáme Sportovní hry seniorů, letos budou již dvacáté, probíhají v Komunitním centru Mezi domy, které spravuje právě Jihoměstská sociální a. s. Při nich se konají různé sportovní a žertovné soutěže, kdy na závěr jsou vyhlášeni vítězové a vždy tu vystupuje nějaký host z řad věkově blízkých zpěváků. Účast bývá tak 120 - 130 lidí. Pro seniory se pořádají výlety nebo vycházky s návštěvou pražských památek, každý týden skupina nadšenců vyráží na 5 - 6 km dlouhý pochod kolem Jižního Města, je tu skupina nordic walking, která 1x týdně chodí po Krčském lese, nebo děláme vždy 2 jízdy parníkem po Vltavě, které jsou velmi oblíbené. Máme tu taneční čaje, konané v jídelním sále nebo v zahradě Komunitního centra Mezi domy, a to dokonce jednou týdně. Takže, aktivních starších lidí je tu hodně, ale jsou naopak takoví, které nikam nedostanete.

A co služby pro seniory, např. zmíněné stravování nebo tranzit?

V Komunitním centru Mezi domy je i stravovací centrum, pro ostatní veřejnost i kavárna. Vaří se zde 500 obědů denně, většinou se rozvážejí, ať už do DPS nebo do terénu po bytech. Asi 40 - 50 lidí chodí do tamní jídelny. Druhá kuchyně je ještě v Domově pro seniory v Janouchově ulici. Převoz seniorů zařizuje také Jihoměstská sociální. Existují tu asi 4 přepravní služby, ale ne vždy se o nich ví, bude třeba to více zveřejnit. Péči o seniory a akcím pro ně jsou věnovány nejméně dvě stránky našeho jihoměstského zpravodaje s názvem Klíč.

Projevují senioři zájem o činnost Úřadu městské části?

Ne, že by se přímo zajímali o činnost úřadu, ale zajímá je, co se děje okolo, dostávám různé dotazy i připomínky, že je někde něco rozbito, neuklizeno atd. Mají skutečně zájem, aby se věci zlepšily. Máme zde v radě v rámci komisí i komisi seniorů, která je tvořena samotnými seniory, a tam se probírají věci, které je zajímají a jsou z jejich pohledu potřeba řešit. S nimi velmi úzce spolupracujeme. Bohužel v některých případech nezáleží pouze na nás, např. u tolik diskutovaného vstupu do stanice metra Opatov se střetávají kompetence, část patří pod Technické služby HMP, část pod Dopravní podnik. Právě tak není dořešena otázka policistů, místo požadovaných 120 jich máme jen 83, o tuto službu není dostatečný zájem.

Vstřícnost k seniorům
Závěrem, již mimo hlavní rozhovor, jsem se dotázala pana starosty, zda by Úřad Městské části Praha 11 umožnil portálu i60 umístit i v této části Prahy putovní výstavu z fotografií našich čtenářů - fotografů s názvem "Svět kolem nás očima seniorů", kterou bychom rádi představili na více místech naší republiky. Odpověď byla kladná, nabízí se možnost v Kulturním centru Zahrada nebo právě v prostorách Komunitního centra Mezi domy. Je pouze třeba nahlásit akci s dostatečným předstihem.

Mohu tedy s klidným svědomím říci, že Úřad Městské části Praha 11 ke svým seniorům skutečně vstřícný je. Ostatně, dříve či později se i jeho zaměstnanci zařadí mezi ně.. A na to by se mělo pamatovat v naší zemi všude.

Pane starosto, děkuji Vám za rozhovor a popřejme si, aby beze zbytku platilo to, co bylo mottem únorového čísla zpravodaje MČ Praha 11 "Klíče" - Spolu za lepší 11.

Jak se žije seniorům ve vašem městě či obci? Pořádá vaše radnice zajímavé akce pro seniory? Fungují u vás seniorské kluby či různé asistenční služby pro seniory? Snaží se vaši radní, anebo je naopak zájem vaší radnice o seniory minimální? "Radnice vstřícné k seniorům" je téma naší nové soutěže, ve které můžete vyhrát pěkné knižní ceny. Více informací o soutěži najdete na tomto místě.

 

 

 

 

Soutěž - Radnice vlídné k seniorům
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.