Hrajeme si pro radost, hudby není nikdy dost
FOTO: autorka

Hrajeme si pro radost, hudby není nikdy dost

7. 3. 2018

Není to poprvé, co na stránkách webu pro seniory rozebírám vliv hudby na lidi. Já vím, že každý to máme nastavené trochu jinak. Někomu ji stačí jen poslouchat, jiný chce zpívat, nebo hrát na nějaký nástroj. 

Našemu amatérskému seniorskému duetu je dohromady 135 let! Nebudu vyjmenovávat všechny nástroje, které nám prošly rukama. Momentálně hrajeme na čtyřstrunné banjo a barytonové ukulele. Moc nás to baví, máme malou repro soustavu s mikrofony. Občas si nás někdo z blízkých "natočí na mobil". Vrtalo nám hlavou, jak bychom si mohli sami vytvořit video. První pokus s video kamerou se nevydařil. V euforii jsme nahráli najednou pět písniček a byli jsme zklamaní, že jednotlivé nahrávky nedovedeme od sebe oddělit, protože tak ho vytvořil program dodaný ke kameře. Soubor byl příliš veliký, možná na přeposlání pomocí Letecké pošty. Tak jsme si na památku vypálili DVD nosič...a dumali dále, jak na to.

  Můj partner objevil ve skříni dávno zapomenutý fotoaparát. Vyčistil ho, nabil baterie, objevil dokonce i prehistorický stativ. Plní elánu jsme vytvořili scénu a nahráli jednu písničku. Stáhli jsme ji do PC, ale velké zklamání přišlo ve chvíli, kdy došlo na přehrání videa. Obraz byl hodně rozmazaný, zřejmě už je špatný objektiv.

Skoro jedenáct let vlastním kvalitní fotoaparát, který byl pořízen v souvislosti s očekáváním narození mé první vnučky. Celou dobu jsem ho využívala pouze na fotografování. Nikdy jsem se nezajímala o to, jestli se s ním dá vytvořit nějaké video. Na historický stativ byl umístěn foťák, vytvořena scéna...

  V patřičném přistrojení, nachystaní na poslední "klapku", jsme se museli smířit s tím, že můj foťák není na dálkové ovládání. Je to dost rušivý prvek, když běžím "nenápadně" od stativu, sedám si na místo, beru do ruky nástroj....Vše je zapomenuto, když začneme hrát jednotlivou písničku....a pak zase cupitám vypínat fotoaparát. Ale velká radost nastává, když video stažené v počítači propojíme kabelem HDMI do televize a jsme vidět na celé ploše obrazovky.

  Přidat video z youtubu pomocí URL adresy umím už dávno. Občas se objeví i na stránce našeho webu i60. Jak dostat moje video na youtube mi poradil článek od pana Radka Cakla, za což mu tímto moc děkuji!

  Možná se časem naučím použít na spuštění foťáku odložený start spouště, ale jak to pak vypnout, nevím. Budeme zase pátrat, držte nám pěsti. 

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.