Elegantní muži. Kam zmizeli?
Ilustrační foto: pinterest.com

Elegantní muži. Kam zmizeli?

9. 3. 2018

Bunda, tričko, pohodlné kalhoty. Zpravidla džíny nebo kapsáče nepříliš lichotivého střihu. To se stalo uniformou mužů středního a vyššího věku. Mají pocit, že se oblékají dobře, mladistvě. Sako či  kabát mnozí z nich vůbec nemají v šatníku. Velká škoda.

Uniformita. To je výraz, který vystihuje styl většiny českých mužů v letech. Zatímco mladíci experimentují se styly, barvami i materiály, typický průměrný český muž ve věku padesát a více tráví naprostou většinu svého života v džínách, tričku, svetru či mikině. Když je zima, nahodí bundu. Zpravidla sportovní, takovou, ve které jde do práce, na chatu, na výlet. Takovou ideálně univerzální, řekli by oni sami. A to je ještě pořád dobře. Hůř být začíná, když se oteplí a pánové vymění džíny za plandavé tříčtvrteční kalhoty, cosi mezi kraťasy a sukní, které jsou zpravidla zmačkané, protože jsou levné. Nakoupit oblečení co nejlevněji je totiž jednou z hlavních zásad mnoha pánů: přece nebudeme vyhazovat peníze, za takové zbytečnosti jako jsou kalhoty, že.

Z mužských šatníků mizí kabáty, ať už krátké či dlouhé, vycházková saka, košile, kravaty. Oblek je nyní pro mnoho mužů nepřítelem. Když ho mají, vezmou si ho zásadně jen v případech, kdy jdou na nějakou vysoce společenskou událost. Samozřejmě teď není řeč o mužích, kteří mají práci, v níž je oblek dress code, jinými slovy povinnost. Mluvíme tady o obyčejných mužských, kteří nejsou ve vysokých manažerských pozicích a nechodí na pracovní večeře do luxusních restaurací. Mluvíme o normálních úřednících, učitelích, lékařích, živnostnících, novinářích. Zkrátka o profesích, kde kdysi býval oblek naprosto běžným jevem. Dnes se v nich chodí v tričku a kapsáčových sportovních kalhotách, mnohdy s teniskami či pohorkami. Heslo většiny mužů je: hlavně pohodlně, neformálně. Tento styl si oblíbila většina pánů vyššího věku.

Je jasné, že v penzi zřejmě málokdo vyrazí na vycházku se psem nebo na nákup v tmavém obleku s kravatou. Nicméně rezignace většiny mužů vyššího věku na originalitu a eleganci je patrná a vlastně je to smutný jev. Mnozí pánové si totiž myslí, že  když si vezmou tričko s nápisem a nekvalitní  džíny z tržnice, budou vypadat mladistvě. Sako či kabát jsou pro ně symbolem jakési zatuchlosti, strnulosti, stáří.

A tak zatímco mnohé seniorky se staly přímo mistryněmi v zajímavých kombinacích oblečení a móda je pro nejednu z nich příjemnou součástí jejich života, mužská část české seniorské populace v tomto směru vysílá spíše smutnou zprávu. No jen se zamysleme, kdy jsme na ulici potkali zajímavě oblečeného muže v letech, za kterým jsme se se zájmem ohlédli jen proto, že byl prostě jiný?

Tak tady je malá inspirace dokazující, že existuje něco, co se dá nazvat elegantní a zároveň pohodlný ležérní styl pro zralé muže. Jde jen o to nebát se přemýšlet, kombinovat a nemyslet si, že ideální je nosit jen to, co nosí Lojza, Pepík a Jarda od vedle.

móda muži
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.