Mám ráda kuchařské knihy
Foto: autorka

Mám ráda kuchařské knihy

12. 3. 2018
  • Už dlouho sbírám kuchařské knihy. V mládí jsem byla schopná maximálně uvařit kávu, čaj a grog. A můj vrchol byla míchaná vajíčka. A z každé kusu masa vznikla prapodivná věc, které jsem se snažila dát název vzniklý guláš. Ale neprošlo mi to. Proto, když mi bylo asi 24 let, dostala jsem svoji první kuchařku. Napsal ji Vilém Vrabec - nestor české kuchyně. Ale stejně se mi nedařilo uvařit tak, jak to bylo na fotografiích. Řekla jsem si, škoda, pokoušela jsem to dál. Až pak mi můj manžel (profík) prozradil, že ta jídla se fotí převážně buď jako polotovary a přímo ze syrových ingrediencí. A to bylo zklamání, ale budiž.
  • Mám tedy doma v knihovně za tu řadu let skutečné unikáty. Protože jsem je dokupovala i v antikvariátech. A nebo mi je dávali i známí. Ovšem při čtení těchto knih se musím chtě nechtě pousmát. A přemýšlím nad tím, jak to asi ty kuchařinky dřív vlastně stíhaly. A potom ty obrázky - nejhezčí jsou ty černobílé. To si ženy v dnešní uspěchané době vlastně čtou jako krásnou literaturu. Myslím si, že podle těchto receptů už asi žádná nevaří. Ačkoli?
  • A to nepíši o kuchařkách od r.1970 do dnešní doby. To by byl můj  článek neúnosně dlouhý a nudil by všechny. Bylo by to jako nošení dříví do lesa. Mám jich dost a některé jsou skutečně vynikající.
  • Obzvlášť ráda čtu ve starých kuchařkách rady o vedení domácnosti a ta doporučení od nadšených hospodyněk a jejich mužů. To je prostě balada.A ten sloh!
  • Čeština má strašně moc krásné výrazy pro jednu a tu samou věc a i v kuchařině je to paráda.
  • Namátkou připojuji tituly těch,co mám skutečně ráda. Některé jsou už celé opotřebované, ale to mi vůbec nevadí, naopak mě to těší. U těch nejstarších se pokusím opsat to, co je vždy pod titulem onoho díla. A budu dodržovat sloh té doby. Ale je to náročné.

Gabriela Triwaldová, roz. Ujkova: Praktická kuchařka pro každou domácnost (útlá knížečka), 336 receptů na upravení osvědčených, silných a laciných pokrmů masitých i postních, mimo užitečná a podrobná provedení vedení kuchyně nejenom způsobu jemnějšího, nýbrž i také obyčejné domácí kuchyně a zároveň s poučením, jak lze v cukru a v octu zavařovati. (ale je bez obrázků). R.v.1896

Rukověť výroby rosolek a různých líhovin.:  araku, cognaku, grogu, punče, rumu, octů, limonad, essencí, jakož velejemných likérů. Sestavil na základě různých pramenů  ing.chem. Fr. Kundrát,  r.v.1901.(též bez obrázků)

Kuchařská kniha - sbírka vyzkoušených jídelních předpisů M. D. Rettigová  (klasika nad klasiky) s ilustracemi i fotografiemi. R.v.1914

Úsporná kuchařka  - Zlatá kniha malé domácnosti. Anuše Kejřová, Hradec Králové. Z vlastních zkušeností napsala A. K., majitelka koncessované kuchařské školy a odborná učitelka v Hradci Králové - Pouchov, věnováno dceři Jiřičce a psáno 23.12.1905 (bohatá na fotografie)

Praktická hospodyňka - souhrn nauk, pokynů a předpisů ke správnému a úspornému vedení domácnosti a návod, jak si může hospodyňka svou namáhavou a zpravidla neutěšenou práci neobyčejně ulehčit. Řídí Olga Stránská. Je to první československá kniha u nás.R. v.1918

Dobromila Magdalena Rettigová, ale její výtisk z vydavatelství Odeon v r.1986, je doplněna i ukázkami z její činnosti spisovatelské. A taky se to dát číst jako politická kniha. 

P.S. Možná, že bude ještě pokračování. Je to skutečně rozsáhlé téma.

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.