Jsem vzorkem!
ilustrační foto: pixabay.com

Jsem vzorkem!

13. 3. 2018

Nejsem ráda předmětem zkoumání statistických, sociologických, marketingových nebo nevím jakých dalších studií, přesto mne čas od času některá informací lačná instituce lapí a ve výsledku jsem již pouhým číslem, procentem nebo vtěsnaná do grafu. Mohu jen doufat, že s poskytnutými údaji je nakládáno v souladu s legislativními ustanoveními o ochraně osobních údajů.

„Zkoumám fenomén seniorů na sociálních sítích. Prosím o vyplnění dotazníku,“ čtu jednoho dne na chatu i60, portálu pro aktivní seniory. Studentka sbírá podklady pro svou bakalářskou práci na nejvhodnější adrese. 

Při čtení názvu práce přemýšlím nad přesným významem dnes tak často používaného slova - fenomén.  Cituji: „Znamená to jev, to, co se na člověku ukazuje, a to bez rozlišení, zda se jedná o skutečnost nebo klam...“ Wikipedie. Slovník cizích slov nabízí pro moji generaci asi známější variantu:“Člověk neobyčejně vynikající v nějakém směru – génius.“ Fenomén nebo génius? Génia abys lupou hledal, ale fenomény se to jen hemží. Fenomén dobrovolnictví, zralého věku, stáří, věčného mládí, ticha a nevím čeho všeho ještě. Zaujal mne fenomén „vlastní krve,“ ale ukazuje se, že jde o oběti domácího násilí. A dost! Já jsem pro účely získání informací vzorkem!

Konečně nacházím výklad, který mi dává smysl a stojí za zmínku. Fenomén domova! Cituji: „ Téma domova patří k těm neobjektivizovatelným, vzpírající se každému pokusu o popis a definici, neboť domov není věc ani předmět, nýbrž fenomén.“ Anna Hohenová

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%