Treking kolem Mt. Blanc mohou zvládnout i senioři
FOTO: autor

Treking kolem Mt. Blanc mohou zvládnout i senioři

11. 9. 2012

Jako čerstvý šestašedesátník jsem se přihlásil, s určitým respektem a obavami, na devítidenní trek kolem Mt. Blanc, organizovaný jednou cestovní kanceláří. Touha vidět krásnou alpskou přírodu a možnost ověřit si svou fyzickou zdatnost byla velká. Podotýkám, že se snažím posilovat svou fyzickou kondici běháním. Jinak by bylo těžké takovou akci zvládnout. Mé obavy, že trasa by mohla být místy více technicky náročná, byly předem vyvráceny informacemi zasvěcených a ochotných průvodců CK.

Celý okruh má délku 160 km a překonává výšku až 10 000 m výškových. Prochází přitom třemi zeměmi: Francii, Itálií a Švýcarskem. Okruh  je zaznačen na  mapě, kterou lze i u nás zakoupit. Trek je možné začít kdekoliv, ale naše skupina ho začala ve francouzském Chamonix. Okruh nabízí pohledy  na Mt. Blanc a další štíty ze všech možných stran, ale ty však žádného účastníka pochodu nemohou omrzet. Cesta vede každý den z údolí a přechází přes sedla až 2600 m vysoká a spadá zase do dalších údolí. Zdatnější jedinci mohou ze sedel vystoupit i na nejbližší vrcholy.

Okruh lze však zkrátit a usnadnit použitím lanovek, autobusu  nebo místní dopravy. Naše skupina po korekci zvládla 140 km pochodu s celkovým převýšením 8400 m výškových. Potkávali jsme však zdatné jednotlivce, kteří poctivě zdolávali celou trasu s těžkým a objemným batohem.

Výhodou autobusového zájezdu je, že autobus převáží zavazadla účastníků na místa kempinků a veřejných tábořišť, a tak lze vyrážet na denní pochody s menším batohem, kde každý účastník nese jen náhradní oblečení, jídlo a vodu v láhvi. Cestovní kancelář, u mého zájezdu, zajišťovala i stravu (snídani a večeři), kterou připravovala kuchařka v polní kuchyni. Během jednotlivých etap pochodu bylo možné dokoupit potraviny a o možnostech zajištění nás informovali průvodci.

Pro případné zájemce stručně popíšu  jednotlivé etapy pochodu:

1) Lanovka Chamonix – Plan de l´Aiguille – Aiguille du Midi (3842 m.n.m)

Lanovka je ojedinělým dílem a zejména druhý úsek vede přímo na vrchol Aig. du Midi bez jediné     podpěry. Jízdní doba u obou úseků je 8 minut. Z několika vyhlídkových teras jsou krásné pohledy na okolní štíty vč. Mt. Blanc. Z mezistanice Plan de l´Aiguille (2310m) vede cesta na vyhlídkový bod Signal 2198 m s krásným pohledem na postupně mizející ledovec Mer de Glace. Je možné navštívit ledovou jeskyni s použitím lanovky. Návrat do Chamonix vláčkem, po ozubnicové dráze. Celkové převýšení jen 170 m, délka pochodu 9 km. Nocleh  – kemp v Chamonix.

2) Autobusem z Chamonix do Les Houches a jelikož pršelo, tak lanovkou na Bellevue

Pohodlná cesta  přes sedlo Col de Tricot, malebné Chalets de Miage, Chalets du Truc do městečka Les Contamines. Zpět autobusem do kempu Chamonix příp. ubytování přímo v okolí Les  Contamines. Celkové převýšení 650 m, délka pochodu 11 km. 

3) Ráno doprava do Les Contamines a odsud kolem skalního říčního mostu, dále po alpských loukách až do sedla Col de Bonhomme. Z dalšího sedla Col de la Croix výstup na Tete Nord des Fours (2756 m), poté sestup kolem chaty Col de Bonhomme až do veřejného tábořiště Les Chapieux. Zde možno koupit bagety a kvalitní čerstvé sýry. Převýšení 1560 m, délka trasy 19 km.

4) Ráno místní dopravou (mikrobusem) do La Villa des Glaciers. Odsud stoupání až do sedla Col de la Seigne  (2516m), ze kterého jsou krásné pohledy na Mt.Blanc a další štíty. Zde se překračují italské hranice, následuje  sestup k chatě E.Soldini a do údolí k jezeru Combal. Od něho je možné jít do Courmayeru kratší trasou s použitím místní dopravy nebo vystoupat na krásný vyhlídkový hřeben a pak sestoupit k chatě Maison Vielle. Od ní buď pěšky strmě nebo lanovkou do Courmayeru. Nocleh v kempu v Morgex u Courmayeru nebo jinde dle možností. Převýšení 1200 m, délka 23 km.

 5) Z Courmayeru po asfaltové cestě a pak stoupání k chatě Alpina Bertone. Po vystoupání na hřebínek cesta pokračuje po alpských loukách s krásnými výhledy až na Tete de la Tronche (2584m). Pak místy strmý sestup sutí a pak po loukách až na lesní cestu. Po ní až do Courmayeru. Nocleh opět v kempu nebo ve městě. Převýšení 1300 m, délka 17 km.

6) Místní dopravou z Courmayeru k chatě Arnuva v údolí Val Ferret. Pohodlnými stezkami po alpských loukách kolem chaty Elena a pak až do sedla Grand Col Ferret (2537 m) na italsko-švýcarských hranicí. Pak sestup po stezce až na chatu a farmu La Peulle. Od ní nejdříve po stezce, později po asfaltové cestě do osady La Foully. Ubytování v kempu Glacieres. Převýšení 750 m, délka 15 km.

7) Autobusem k jezeru Champex. Trasu do osady Trient možno absolvovat dvěma možnými cestami. Pohodlnější cesta stoupá k salaši Bovine s možným občerstvením a pak po projití sedlem, cesta klesá do sedla Col de la Foreclaz (hotel, občerstvení) a pak do osady Trient.

Delší varianta vede přes sedlo Fenetre d´Arpette, podél Trientského ledovce do osady Trient. Náročnější varianta má převýšení 1160 m a délku 16 km. Nocleh ve veřejném tábořišti v Trientu.

8) Z veřejného tábořiště strmější stoupání lesem a po alpských loukách do sedla Col du Balme, pak přes vyhlídkový vrchol Aiguille des Possets (2200m) s výhledy na hřeben Mt.Blancu a skupinu Brevent, Aiguilles rouges. Z vrcholu pak cesta vede do sedla Col des Montets, kde je parkoviště. Odsud autobusem do Chamonix a ubytování v kempu. Převýšení 1060 m, délka 13 km.

9) Z Chamonix lanovkou na vrchol Le Brevent (2525m). Jedná se o nádherný vyhlídkový vrchol. Z něho sestup k mezistanici lanovky a od ní víceméně po stezce k chatě Le Flégere, kam vede jiná lanovka z Chamonix. Od chaty pak místy strmější stoupání k jezeru Blanc 2352 m. Následuje sestup od jezera místy po skalkách a loukách  do sedla des Montets. Jedna sestupová trasa vede přes několik kovových žebříků, nikterak  však náročný sestup. Převýšení 550 m, délka 17 km.

Ze zmíněného sedla, kde čekal autobus, již následoval návrat domů.

 Jsem velmi rád, že jsem se zúčastnil této akce, která za příznivého počasí nabízí každému neskutečně krásné zážitky z krásné přírody, s pohledy na masiv Mt. Blanc a jiné hřebeny hor, krásnou alpskou květenou (pozn. konec července). Jako nejstarší účastník zájezdu  jsem zvládnul celý trek kolem Mt. Blanc bez větších fyzických problémů a dostal jsem tak motivaci pro další podobné horské pochody. Vřele doporučuji!

cestování turistika
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%