Astmatik v domácnosti? 3 tipy, které mu usnadní život
Ilustrační foto: ingimage.com

Astmatik v domácnosti? 3 tipy, které mu usnadní život

12. 3. 2018

Jednou z nejčastějších chorob současnosti je bezesporu astma. Jedná se o chorobu, jež postihuje dýchací cesty a hlavně průdušky. Léčba astmatu je dnes i přes různé moderní výdobytky medicíny stále poměrně neprozkoumanou oblastí.

Pomocí léčiv je sice možné poněkud potlačit projevy nemoci, nicméně úplné vyléčení není příliš reálné. Značně nepříjemné je v tomto ohledu zejména astma u dětí. Astmatikovi přesto lze bez problémů jeho život do značné míry usnadnit. Ptáte-li se jak, jste na správné adrese. V následujících řádcích vám nabídneme hned 3 velmi užitečné tipy. Ještě před tím se ovšem zaměříme na to, jaké má astma příznaky a projevy. 

Příznaky a projevy astmatu
Mezi hlavní příznaky tohoto onemocnění patří především náhle vznikající kašel, jenž je spojen s dušností. Jedná se o klasický suchý kašel schopný přerušit i vcelku tvrdý spánek. Zmiňovaná dušnost se vyznačuje typickým nesnadným a přerušeným výdechem. Poté je nezbytné, aby se člověk znovu nadechl. Výdech je charakteristický i pískavým zvukem, případně tlakem v oblasti prsou. Přijde-li akutní záchvat, může se projevovat u postiženého také pocity úzkosti a strachem z toho, že se konkrétní člověk udusí.

Jakým způsobem tedy lze astmatikům usnadnit život?

1. Čistý interiér a absence alergenů 
V první řadě by se v domácnosti neměl nacházet žádný prach. Zamezit jeho vzniku prakticky nelze, nicméně není problém jej dostat z jakéhokoli povrchu. Postačí vám k tomu spolehlivý vysavač. Ne všechny na trhu to ale zvládnou. Vsaďte proto na modely, jež jsou označeny specifickou certifikací vztahující se k alergikům. Její zkratka je ECARF. Přístroje, které ji mají, disponují speciálním velmi jemným filtrem schopným zachytit i nečistoty minimálních rozměrů, v nichž jsou ukryté alergeny. Mimo jiné zachytí i pyl, chlupy anebo roztoče. 

2. Zajistěte bezproblémové dýchání
I když dokonale uklidíte, může mít u alergiků astma projevy. Teplota v místnosti by se měla pohybovat okolo 20 °C, přičemž relativní vlhkost je vhodné stanovit na 40 až 50 %. K dosažení těchto čísel potřebujete zvlhčovač vzduchu. Optimálně se vyplatí zvolit přístroj fungující jako čistička vzduchu i zvlhčovač. Disponovat by měl specifickou certifikací ECARF vztahující se právě k alergikům. Vlhkost i teplotu vám pohodlně pohlídá. 

3. Nezapomínejte ani na specifické aktivity
Nesmírně důležité je u astmatiků také sportování. Zejména děti by měly mít dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Hodně se doporučuje plavání. Vhodné jsou ale i mnohé jiné sportovní aktivity třeba typu nordic walkingu. Zapomeňte na kouření. Pokud je v domácnosti kuřák, každopádně si svou kratochvíli nemůže užívat v interiéru. Spouštění záchvatů jen kvůli kouři ve vzduchu by bylo přinejmenším zbytečné.  

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.