Rekonstruovaný Dům bratří Čapků nabízí rekreaci jako před lety
Písničkář Jiří Dědeček u Domu bratří Čapků v Budislavi

Rekonstruovaný Dům bratří Čapků nabízí rekreaci jako před lety

15. 3. 2018

Návrat do čtyřicátých let nabízí „dobrodruhům“, kterým v současné komfortní době nevadí záchod a sprcha na patře mimo jejich pokoj, elegantně zrekonstruovaný Dům bratří Čapků v Budislavi poblíž Litomyšle.

Tato rekreační chata českého PEN klubu totiž slouží po rozsáhlé rekonstrukci nejen spisovatelům, básníkům a členům tohoto klubu, ale ubytovává také běžné turisty. Na jeho vybudování těsně před druhou světovou válkou daroval nemalé peníze proslulý český spisovatel Karel Čapek. Správce Domu bratří Čapků Štěpán Heger říká, že nové rekreační zařízení zatím lidé moc neznají.

„Dlouhá léta byl dům zavřený. Lidé o něm spíše nevěděli. Ale pomalu se dům dostává do podvědomí lidí. Spíše sem přijíždějí lidé, kterým doporučil dům někdo, kdo už tady byl. Hodně se sem i lidé vracejí,“ říká správce a dodává, že do domu „spisovatelů“ jezdí na rekreaci známé osobnosti. „Byl tu třeba herec Stanislav Zindulka, který sem jezdil i kdysi. Ale jezdí sem jinak lidé z celé republiky.“

Někteří letní návštěvníci mířící třeba do Toulovcových maštalí či blízké Litomyšle ale už poznali, že dřevem obložená chata s dvěma verandami má své genius loci, které pro někoho představují v budově třeba reprodukce fotografií spisovatele Karla Čapka. Právě jeho peníze umožnily na počátku čtyřicátých let rekreační objekt vystavět.

„Hodně lidí ani neví, že tento spisovatel byl také šikovný a nadaný fotograf. Velké reprodukce jeho fotografií jsou v jídelně, na každém pokoji pak jsou vždy dvě,“ říká správce domu bratří Čapků v Budislavi Štěpán Heger. Jako zajímavost uvádí, že když přijede strávit pár dní v domě šéf českého PEN klubu, písničkář a básník Jiří Dědeček, bere si vždy pokoj číslo jedna, stejně jako předchozí šéfové této organizace. K těm patřili například v letech 1989 až 1990 Jiří Mucha, poté Ivan Klíma a od roku 1993 do roku 2005 Jiří Stránský. „Pan Dědeček si vybral na jaře do pokoje číslo jedna Čapkem vyfocené kočky a víno. Jezdí hodně do Francie, tak je mu víno blízké. Jiří Dědeček užívá ten pokoj poměrně často, má chalupu na Vysočině a tady se stavuje třeba, když má poblíž nějaký koncert,“ říká správce Štěpán Heger, který v Domě bratří Čapků zavedl i službu pro pivaře.

Protože on sám v domě přítomen stále není, umístil do kuchyně rekreačního zařízení výčep a naražený sud piva. Na pultu pak stojí kasička s cenou piva, které by měl každý, kdo si pivo načepuje, zaplatit. „Je to vše založeno na důvěře. Zatím jsou většinou lidé poctiví, a tak je po vypití sudu v kuchyni další. Kdyby to nefungovalo, tak není nic jednoduššího než tuto službu zrušit,“ říká správce. Upozorňuje také na to, že v Domě bratří Čapků lze stylově pořídit i výpravnou publikaci Svědomí slova o historii českého PEN klubu, jehož prvním předsedou byl ve třicátých letech právě Karel Čapek. „Je v ní také podrobně popsána historie a celá obnova domu,“ upozorňuje správce.

V Domě bratří Čapků lze potkat i Petra Dědečka z Turnova, který ovšem nepatří do rodiny se známým písničkářem, ale směje se, že jeho otec se jmenuje Jiří stejně jako písničkář. „Ale máme pokoj vedle něj. Jen tady teď není, ač prý sem jezdí velmi často. Funguje to tady perfektně. Dům je v nádherném prostředí, je krásně zrekonstruované, uvnitř to vypadá úžasně a má to tady prostě ducha,“ říká muž, který hledal na dovolenou nějaké ubytování na tři dny v okolí Litomyšle. „Chtěli jsme jet do tohohle kraje na kola a pak jsme našli na internetu tohle. Je to navíc spojené se slavnými bratry Čapkovými, tak proč ne?“ říká muž a dodává, že je se službami v domě velmi spokojený a chce se s rodinou určitě do domu v Budislavi vrátit. „Třeba na houby,“ dodává.

Správce Štěpán Heger doplňuje, že zdejší kraj nabízí toulky Budislavskými skalami, Toulovcovými maštalemi, krajinou kolem Litomyšle a tímto krásným městem. Jsou tady cyklostezky, je tu hodně lákadel,“ říká správce a dodává, že se lidem může líbit i velmi dostupná cena za ubytování v Domě bratří Čapků. „Se správcem jsme právě teď domluvili, že cena za jeden nocleh se bude pohybovat kolem tří stovek, za více než šest nocí dvě stě padesát. Což si může dovolit i důchodce jako já,“ říká Jiří Dědeček.

V domě je však i apartmán pro šest osob s dvěma sociálními zařízeními a kuchyní, kde jedna noc stojí 2 100 korun. U domu je kolárna, ohniště a gril. K domu patří také nově vystavěné dřevěné „iglú“, nazvané ekologické vzdělávací centrum. Je možné jej kromě přednášek využít třeba i na koncerty. 

 

Petr Broulík

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%