Studie: v českých městech
se žije lépe než v moravských

Studie: v českých městech
se žije lépe než v moravských

11. 9. 2012

Z hlediska podmínek pro život dosahují v souhrnu lepších hodnocení města v Čechách než na Moravě, uvádí studie společnosti KPMG. V Čechách si vedla lépe města na jihu, středu a východě republiky, horších výsledků dosáhlo pohraničí. Rovněž moravská města dosáhla o něco lepších výsledků na jihu než na severu.

Ze středně velkých měst s 20 000 až 50 000 obyvateli se celkovým vítězem a držitelem diamantového ocenění stal Písek. Zlatý pohár byl udělen městům Chrudim, Mladá Boleslav, Pelhřimov a Tábor. Stříbrné hodnocení získalo Blansko, Klatovy, Otrokovice, Přerov a Trutnov. S bronzovým pohárem z klání odchází Česká Lípa, Děčín, Chomutov, Krnov a Sokolov.

Absolutním vítězem mezi malými městy od 2000 do 6500 obyvatel byla Hluboká nad Vltavou, která získala diamantové ohodnocení. Zlatý pohár byl udělen Hornímu Jelení, Mníšku pod Brdy, Nýrsku a Přibyslavi. Stříbrný pak Bojkovicím, Nové Bystřici, Podbořanům, Strážnici a Železnému Brodu a bronzový pohár patří Broumovu, Hornímu Slavkovu, Kojetínu, Telči a Vítkovu.

Podle studie měla na umístění měst největší vliv především demografická a socioekonomická kritéria. Mezi nimi byl posuzován například počet narozených dětí, podíl seniorů, saldo migrace, podíl vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva, obydlenost domů a bytů, běžné výdaje města na obyvatele, kapitálové příjmy a výdaje města na obyvatele, ale také míra nezaměstnanosti či kriminalita.

„Studií chceme především pomoci zástupcům vedení měst identifikovat silné a slabé stránky života v jejich městě a obhájit kroky zvyšující jeho atraktivitu,“ uvedl Ondřej Špaček z KPMG.

Česko města
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.