Holašovice barokní i komerční
FOTO: autorka

Holašovice barokní i komerční

24. 3. 2018

Pokud se rozjedete do jižních Čech s tím, že navštívíte turisty obsypaná a notoricky známá místa, doporučuji trochu odbočit z hlavní trasy. Protože asi 16 km západně od Českých Budějovic a co by kamenem dohodil od Českého Krumlova se nachází vesnice Holašovice. Selské baroko ze 70. let 19. století zde vévodí unikátnímu souboru budov, od roku 1995 vesnické památkové rezervaci, která je od roku 1998 zapsána do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Podle sčítání lidu, domů a bytů zde v roce 2011 bylo trvale přihlášeno 147 obyvatel, z nichž možná při procházce vesničkou některé potkáte. Poznáte je podle přívětivého úsměvu a ochotě při odpovídání na vaše všetečné otázky.

V Holašovicích se nachází 23 památkově chráněných usedlostí se 120 budovami, které jsou rozloženy po obvodu návsi. Dochovaly se chlévy, stodoly, maštale, výměnky, sýpky, brány. V jedné usedlosti se nachází tzv. Selský dvůr, kde si zájemci za nízký poplatek mohou prohlédnout nářadí, náčiní a další potřeby pro život ve vzdálenější minulosti. Zvláště pro městské děti jsou to předměty objevující, protože na vlastní oči uvidí cepy, vidle, řetězy, srpy a další věci, které používali naši předkové.

Na louce kousek za vsí si jeden z místních obyvatel vybudoval kamenný kruh. Tuto komerční atrakci nemůžete přehlédnout, protože před vjezdem na náves vás doslova udeří do očí na dřevě vyvedený nápis Stonehenge. Zvědavi, zda se balvany z Anglie přesunuly do Čech, jsme se po prohlídce krásných barokních budov vydali po šipkách. Jak jsme se dozvěděli z internetu, prvotním účelem majitelů této stavby jsou funkce léčivá, pozitivně působící na choroby patologického spektra, a eliminace patogenních zón. Holašovice jsme navštívili v polovině března, kdy se příroda jenom velmi pomalu probouzela ze zimního spánku. Zato pokladní pojíždějící na rozhrkaném jízdním kole po louce před balvany nás nenechala na pochybách, že je plná života a inkasovala vstupné zřejmě jako podporu duchovního rozvoje.

Nechceme zlehčovat funkci této atrakce, naopak kladně hodnotíme využití louky a zřejmě nelehké práce s dolováním a převážením balvanů. A je na každém z nás, zda se mu podaří v kamenném kruhu načerpat pozitivní energii, nebo si jen prohlédnout další zajímavost na cestě českými obcemi. Holašovice stojí za zastávku, prohlídku, připomínku historie i odpočinek na lavičkách na návsi nebo v blízkosti tajemného kruhu z balvanů.

 

 

 

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%