Strašidlo Alzheimerovy nemoci
Ilustrační foto: ingimage.com

Strašidlo Alzheimerovy nemoci

27. 3. 2018

Statistiky jsou neúprosné. Celosvětový počet lidí s demencí přesahuje 44 milionů a odhadem se v roce 2030 zvýší jejich počet na 76 milionů a tak bude jejich počet dál narůstat. Evropská centrála Alzheimerovy nemoci odhaduje, že v České republice žije asi 130 000 lidí s demencí.

Existují jednoduché společné znaky demence, a to bez ohledu na typ vzniku této poruchy. Mezi zřetelné příznaky patří problémy s pamětí, zhoršuje se výbavnost, objevují se problémy s myšlením a plánováním, nejistota a úzkost, problémy s vyjadřováním, neschopnost rozpoznávat lidi či věci a objevuje se i zřetelná změna osobnosti.

Zastavme se u deseti nejčastějších příznaků, které se subjektivně vnímají velmi nepříznivě.

Narušení paměti, což omezuje schopnost plnit běžnou pracovní agendu. Dochází k zapomínání na pracovní úkoly, vypadávají jména kolegů, to ještě samo o sobě není závažné, ale jestliže se to stává stále častějším, je to problém. Zejména, když si nevzpomenou ani s odstupem.

Existují problémy s vykonáváním zaběhlých činností, které dříve člověk zvládal. Z běžného pohledu to vypadá jako roztržitost, když člověk nedokončí činnost, která byla přerušena.

Problémy s řečí, nedaří se najít vhodné a správné slovo, postupně pak slovní projev nedává smysl.

Časová místní desorientace. Každý někdy zapomene, jaký je den v týdnu, kam vlastně jede, ale postižený Alzheimerovou demencí se ztratí před vlastním domem, ve vlastní ulici, je bezradný a neví, jak se tam dostal, a neví, jak se vrátit domů. Netrefí.

Špatný a nebo zhoršující se racionální úsudek. Projevuje se to v oblékání, kdy si postižený vezme najednou několik košil. Normálně se stává, že se člověk zabere do nějaké činnosti, že zapomene, že měl na starosti dítě…

Problémy s abstraktním myšlením. Stává se, že běžnou agendu najednou nezvládá, (platební karty), neví, k čemu slouží kódy, které si poznamenal.

Zakládání věcí na nesprávné místo , třeba brýle do ledničky.

Změny v náladě a nebo v chování, postižený Alzheimerovou chorobou trpí prudkými změnami nálad a emocí, propukne v pláč a nebo se snadno rozzuří, i když k tomu není žádný zřejmý důvod.

Změny osobnosti. Ta se mění celkem přirozeně s přibývajícím věkem. Objevují se stavy podezřívání, ustrašenost, nejistota a zmatenost.

Ztráta iniciativy. Postižený propadá do apatie a do pasivity, potřebuje být opakovaně stimulován, aby se do něčeho zapojil.

Současný pokrok medicíny dokáže včas diagnostikovat hloubku postižení pomocí testových metod a nasadit vhodné léky, které průběh onemocnění zbrzdí

A zlepší se tak kvalita života. Tomuto problému se věnuje celá řada institucí, které nabízejí diagnostiku i péči v rámci Domovů se zvláštním režimem. Je proto zbytečné se obávat, že by postižení Alzheimerovou nemocí bylo životní finále! Včasně stanovená diagnóza a nasazená kognitivní terapie může výrazně změnit kvalitu života.

 

MUDr. Jan Cimický

 

 

psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%