Přírodní park Fanes-Sennes-Prags. Místo s magickou energií
FOTO: archiv autorky

Přírodní park Fanes-Sennes-Prags. Místo s magickou energií

22. 3. 2018

Dolomitské štíty to tady obklopují ze všech stran a dodávají místu magickou energii. Žádné lanovky, tady se chodí pěkně po svých, anebo v zimě na skialpech či sněžnicích. Takový je přírodní park Fanes-Sennes-Prags v regionu Jižní Tyrolsko.

Projede se Brennerský průsmyk mezi Rakouskem a Itálií, mine se městečko Brunneck a auto začne stoupat do pohádkové vesničky St. Vigil, která leží pod lyžařským střediskem Kronplatz. A odtud ještě výš, až k horské chatě Pederü. Tady začíná přírodní park Fanes-Sennes-Prags.

O dalších 500 metrů výš se ocitnete na náhorní planině Fanes. Ta se rozprostírá na ploše 25 453 hektarů, a pokud znáte italská lyžařská střediska, lze ji zasadit někde mezi Kronplatz, Alta Badii, Cortinu d´Ampezzo a Drei Zinnen. Prostě do míst, kde jsou doma Dolomity, které švýcarský architekt Le Corbusier označil za nejkrásnější architekturu na světě. Za pravdu mu dal i slavný horolezec Reinhold Messner. Byť zdolal všech 14 osmitisícovek, o Dolomitech hovoří jako o nejkrásnějším pohoří. Dolomity jsou také na seznamu UNESCO.

Kdo si chce tento unikát užít, je tu správně, protože tady vás Dolomity pohltí a obklopí ze všech stran. A je to neuvěřitelná podívaná sledovat, co s nimi slunce dokáže a do jakých odstínů červené umí tyto v poledne bledé hory změnit. „Vymyslet je tady možné mnoho túr. Od jednoduchých, od jedné horské chatě ke druhé, přes náročné cesty via ferraty (se zajištěním po žebřících). Je to můj oblíbený kout Itálie,“ říká Branislav Adamec, horský vůdce a zástupce firmy Dynafit nabízející skialpové vybavení a sportovní oblečení.

Náhorní plošina Fanes je známá svými krasovými jevy. Území je plné struh a koryt, ve kterých se tvoří malá jezírka. Charakteristickou kulisu dotvářejí zvětralé skály.

Za jednoduchou túru lze považovat výšlap z horské chaty Pederü na chatu Lavarella, kde je restaurace a ubytování. Odtud pak lze podnikat náročnější výšlapy – například přejít do sousedního údolí Alta Badie, anebo vylézt na některý z vrcholů - Zehnerspitze, na Pareispitze nebo vrchol Lavarella. To lze v létě absolvovat pěšky, anebo v zimě na skialpových lyžích. „Skialpinismus je nová sportovní disciplína, která je stále populárnější. Začít je možné v každém věku a v jakékoliv kondici. Jen se prostě přizpůsobí tempo a výběr trasy a člověk se dostane do míst, která dříve jen z údolí obdivoval,“ dodává Branislav Adamec. Na speciálních lyžích se do kopce stoupá na pásech, které se nahoře sundají, vzniknou tak sjezdové lyže. Také vázání je úplně odlišné a má několik poloh – když se stoupá nahoru je pata volná, dolů se zaklapne jako na sjezdových lyžích.

Velmi působivá je také náhorní planina Fanes z druhé strany – od Toblachu. Zde lze podnikat túry v okolí magického skalního masívu Drei Zinnen di Lavaredo (Tři štíty lavaredské) – jednoduchá je procházka k chatě Dreizinnenhütte, náročnější turista může zdolat vrchol Paternkofel. Jedná se o složitý výstup po zajištěné cestě ferrata. Odměnou je ovšem výhled na skalní masív Drei Zinnen. Ten se totiž rozprostírá hned před vámi.

Nenáročnou procházku si lze dopřát také na horské pastvině Plätzwiese. Zdatnější turisté se mohou vyškrábat na vrchol Dürrenstein nebo na Strudelkopf (připomíná čerstvě upečený štrúdl). Od vrcholového kříže je opět nepřekonatelný výhled na Drei Zinnen.

V této oblasti najdete i nejkrásnější jezero Dolomit a možná celé Itálie - Pragser Wildsee vmáčknuté do divoce romantické skalní kotliny, v jehož tyrkysové vodě se odrážejí křídově bílé stěny Seekofelu. Italové to tady milují. „Herec Terence Hill zde natočil a stále točí úspěšný detektivní seriál, jehož hrdina zde sídlí. Točí se další díly a z jezera se stalo téměř poutní místo,“ vysvětluje Katharina Alber z Bolzana, proč je zdejší parkoviště tak rozlehlé.

A ještě jedna zajímavost na závěr: na západní a severní straně náhorní planiny Fanes se hovoří ladinsky, což je v regionu Jižní Tyrolsko po němčině a italštině třetí oficiálně uznávaný jazyk. Jedná se o starodávný jazyk původních obyvatel, který vznikl kombinací lidové latiny a rétsko-keltského dialektu. Ladinsky se dodnes aktivně mluví v údolích Val Gardena a Alta Badia.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%