Jak na imunitu ve vyšším věku?
Ilustrační foto: pilulka.cz

Jak na imunitu ve vyšším věku?

28. 3. 2018

V posledních dnech se často skloňuje slovo imunita. Důvodem byla hlavně chřipková epidemie a vlna bacilů útočících na nás ze všech stran. Mnozí z nás si na posílení obranyschopnosti našeho organismu vzpomenou až v okamžiku, kdy na nás nemoc již útočí. To už je ale pozdě. Náš imunitní systém musíme podporovat neustále a začít s tím s předstihem.

Každý dostaneme nějakou obranyschopnost organismu do vínku, jedná se o imunitu vrozenou. V průběhu života si také budujeme imunitu prodělanými nemocemi – tzv. imunita získaná. Abychom byli schopni s bacily bojovat, je potřeba dbát na správnou výživu, zdravý životní styl a pokud je to potřeba, také podpořit náš organismus užíváním těch správných doplňků stravy. Jejich potřeba a druh se mění spolu s věkem. Oslabenou imunitu mívají nejčastěji děti, jejichž imunita se ještě postupně vyvíjí a pak také senioři. Ti ji zase mají za celý svůj život spíše opotřebenou. Ovlivňuje ji však také nutnost užívání léků, změna způsobu života, přítomnost onemocnění nebo změna tělesné kondice a přístupu k životu. 

Jak posílit „opotřebený“ imunitní systém?

·  Základ imunity hledejte ve střevech.
Zdá se Vám to divné? Pak vězte, že je tomu opravdu tak. Právě ve střevech se nachází až 70% naší imunity. Sídlí v nich totiž mnoho bakterií, které potřebujeme ke správnému trávení. A správné trávení je zase potřeba k tomu, aby se nám střeva nezanášela „odpadem“ z potravy. Je tedy dobré užívat probiotika, která obnovují střevní mikroflóru.

·  Zdravý životní styl
Snažte se jíst zdravě, dodávat tělu všechny potřebné živiny a vitamíny. Snažte se vyhnout stresu a zařaďte do svého denního režimu pravidelné procházky.

·  Enzymy
Správné fungování imunity v našem těle řídí také některé enzymy. Jsou natolik chytré, že rozpoznají, kdy je třeba imunitní systém povolat do boje a kdy jej naopak utlumit. Udržují tak zdravou a potřebnou rovnováhu imunitního systému. Problém nastane, když je obranyschopnost našeho organismu narušena. Potřebné enzymy v našem těle chybí a je třeba je doplnit. Vhodným přípravkem je např. Wobenzym, který působí nejen při poruchách imunity ale také proti zánětům a otokům.

Kdy zahájit tažení za zdravou imunitou?

Vytvořit si obranný štít proti bacilům není úkol na pár dní. Je třeba začít dostatečně dopředu. S podpůrnou terapií je dobré začít s několikatýdenním předstihem, aby Vám mohla pomoci plnou silou. Pokud s ní začnete v době, kdy už cítíte první příznaky nemoci, její účinek bude omezen, i tehdy může ale zmírnit průběh onemocnění.

Detoxikační kůra pro naše střeva

Právě teď, po zimě, je ten nejlepší čas dopřát našim střevům očistnou kůru. Organismus je unavený a my potřebujeme načerpat novou sílu. Není snad lepší načasování. S výběrem ale opatrně, některé očistné kůry Vám mohou spíš ublížit než pomoci. Správnou volbou je například užívání řasy Chlorelly. Díky ní totiž budou správně fungovat nejen naše střeva, ale zároveň budou chráněna i naše játra. Toxiny se již nebudou hromadit v orgánech, dojde i k očistě naší krve. Ani účinky užívání chlorelly se nedostaví hned. Je třeba být trpěliví a v užívání vytrvat.

Jak vybrat další doplňky stravy pro podporu imunity?

Spolu s věkem se mění i nároky na vitamíny a minerály.  Zohledněte tedy svůj věk i při výběru doplňků stravy. Ty, které jsou určeny pro věkovou skupinu 50+ bývají obohaceny o přírodní tonizery, které pomáhají udržet vitální a zdravý organismus, zlepšují prokrvení končetin, a paměť; a také o látky pro lepší zrak. Mezi přírodní tonizery patří třeba Ginkgo Biloba nebo ženšen; k lepšímu zraku zase vede cesta přes užívání luteinu nebo borůvky.

imunita zdraví
Hodnocení:
(1.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%