Nostalgie svátků jara
Ilustrační foto: pixabay.com

Nostalgie svátků jara

28. 3. 2018

Velikonoce mého mládí, to je klasika. Mazance a beránek výhradně od maminky, půl kopy vajec barvených v cibulových slupkách a zástupy koledníků za dveřmi.  A všude kolem zajíčci… Doslova.

A taky moje dvě přítelkyně ze Schwarzwaldu, které poprvé v životě cestovaly vlakem do Československa. Bylo jim tenkrát sedmnáct, seděly v naší maličké koupelně na vaně a ječely. Vůbec nechápaly, proč se každou chvíli vřítí do bytu horda kluků a zmydlí nás rákoskou. Dnes je jim pětašedesát a dodnes na to s láskou vzpomínají.

Nezapomenutelné jsou pro mě Velikonoce v Luhačovicích. S mužem jsme se brali na Apríla přesně před třiceti lety. První společná pomlázka v hotelu Alexandria a nečekaně vystřelený špunt z láhve sektu. Přímo do oka čerstvého novomanžela. Málem jsme svatební noc prožili v nemocnici. Naštěstí nezůstaly následky, můj muž vidí dobře. Někdy i to, co nemá. Jen šampaňské už nechce ani vidět.

Tak nevím, jestli na ty zašlé časy vzpomínám s nostalgií, anebo s úlevou, že už jsou nenávratně pryč. Velikonoce jsou pro mě dnes kupodivu synonymem klidu a pohody: domácí mazanec koupím v pekárně, zajíčky nemusím. Ani ty čokoládové.

V cibulových slupkách obarvím pár vajíček, upeču dobrou nádivku a hotovo. U branky nezazvoní už ani soused, jedni mladí jezdí pravidelně na hory a můj malý vnouček jede s rodiči na Moravu ke druhé babičce. Takže jediným koledníkem bude opět můj muž. Ale pozor, změna! Ten letos nevyrazí po snídani na pomlázku ke své máti, neteři a svojí bývalé, jak to dělá už třicet let... K našemu výročí – tuším, že je to perlová svatba – jsem mu připravila malé překvapení. Koupila jsem pro nás velikonoční víkend v Luhačovicích. A jak to dopadne, to vám řeknu někdy příště.

Veselé velikonoce vám přeje

Hana Švejnohová

 

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%