Velikonoční šifra
Ilustrační foto: pixabay.com

Velikonoční šifra

30. 3. 2018

Zatímco Štědrý den připadá každoročně na 24. prosince, datum Velikonoc je proměnlivé jak aprílové počasí. Pohybuje se velkoryse od března až ke druhé půli dubna. Pomlázka tedy může být stejně tak zalitá sluncem jako zaplavená deštěm či sněhem zavátá.

Pominu-li přírodní zákony jarního slunovratu, skoro se nabízí „nekřesťanské“ dilema: Kristovo narození je jisté, ale jakpak to vlastně bylo s datem jeho ukřižování?

Po televizní repríze filmu jsem se znovu po létech začetla do někdejšího bestselleru Dana Browna „Šifra Mistra Leonarda“. Slavný román je mistrnou spletí faktů a mystiky v takové koncentraci, že se nemůžete odtrhnout. Biblická dogmata nabývají úplně nových rozměrů prostřednictvím dávných symbolů a vy máte chuť uvěřit, že Kristus byl opravdu právoplatným manželem Máří Magdaleny, která s ním čekala dítě. Podstata křesťanství tu dostává pěkně na frak.

Jedno mi ale v knize i po druhém přečtení chybí. Kromě chleba na vzácném da Vinciho obrazu Poslední večeře, který hraje v příběhu důležitou roli, tu není jediná zmínka o jídle. Oba hlavní hrdinové jsou po celých pět set stran o hladu. Že by půst před Velikonocemi?

Z jakéhosi průzkumu vyplývá, že v těchto dnech nakupujeme ještě ve větším množství než před Vánocemi. Především uzeniny a maso. Ale jakkoli jsou Velikonoce pro křesťany důležitější než Vánoce, možná bychom letos mohli vyzkoušet něco jiného. A místo uzené krkovice nabídnout koledníkům něco nekřesťansky zdravého. Pokud možno bez chia semínek a kustovnice čínské… Co třeba celozrnné chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou? Recept na jednu móóóc dobrou dávám k dobru.  

Hezké vztahy u svátečního stolu vám přeje

Hana Švejnohová  

 

Hildin pochoutkový salát
Maminčina někdejší kolegyně z práce je autorkou receptu, kterým s oblibou nahrazuji tradiční „vlašák“ na chlebíčky. Jen musíte počítat s tím, že budou mít chlebíčky trochu jinou barvu… Základem je totiž sterilované červené zelí. Může bát i kysané, pak je salát ostřejší. Zelí scedíme, necháme okapat a drobně nasekáme do mísy. Přidáme tři natvrdo uvařená vejce, rovněž nasekaná. A ještě pár koleček dietního salámu, nakrájeného na jemné nudličky. Osolíme, opepříme a promícháme s majonézou napůl se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Ale řeckým, pěkně hustým! Jednoduché, prosté, zdravé. Stačí namazat na plátky celozrnné bagetky a posypat nasekanou pažitkou. Další oblohy netřeba…

Glosa Hany Švejnohové
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.