Írán – srdce Perské říše
Ilustrační foto: pixabay.com a CK S.E.N.

Írán – srdce Perské říše

28. 3. 2018

Pustošil to zde Alexandr Veliký, vedla tudy Hedvábná cesta, po které kráčel Marco Polo, objevil se tu Čingischán – už z tohoto výčtu je jasné, že návštěva Íránu bude nezapomenutelným zážitkem.

Stará Persie se stala synonymem pro orientální tajemství, krásné architektonické počiny, fantastické mešity i obchodní cesty. Každý, kdo se dnes v Íránu ocitne dokáže tyto stopy perského dědictví nalézt roztroušené po celé zemi.

Isfahán

Íránci říkají, že nejkrásnějším místem Persie je Isfahán (Esfahán). Místní se potkávají na obrovském travnatém náměstí, kam si chodí večer posedět přáteli, vypít čaj a číst si. A to v nezapomenutelné perské kulise, náměstí obklopují mešita, palác, bazar. Dát si tu můžete šafránovou zmrzlinu, ale i konvici čaje s místními studenty v tradiční čajovně. Ti vás budou sami na ulici zastavovat a ptát se, zda nemáte čas. Isfahán je drahokam, diamant, nejtřpytivější hvězda, která vás okouzlí mešitami jako z pohádky.

Persepolis

Dnešní Írán v sobě však ukrývá dědictví mocné Perské říše. Důkazem je toho i jedno z nejvýznamnějších míst světa, nedaleko Shirazu, kde se po stopách časů minulých můžeme procházet magickou Persepolí. Persepolis je nejznámější památkou země. Právě zde se odehrávaly příběhy, které si pamatujeme z dějepisu - Dáreois, Xerxés, Alexander Veliký. Obdivovat zde můžete překrásné kamenné reliéfy, ruiny paláců a proniknout do historie perského města. Budete se procházet po místech, kudy dříve kráčeli perští králové i samotný Alexandr Veliký. Na první pohled vás zaujme Brána národů. Dvě okřídlené sochy dodnes sledují tichým pohledem každého, kdo vejde do města.

Mašhad

Turisté ještě příliš neobjevili další iránský klenot - posvátný Mašhad na východě země. Stojí zde největší svatyně Íránu, v níž je pohřben imám Réza. A také se zde pěstuje a prodává nejlevnější šafrán na světě.

Šíráz

I v dalším z měst, v Šírázu, najdete vše z kouzelného Orientu, nádherný bazar Vakíl, údajně nejkrásnější perské zahrady, aristokratické paláce, hrobky básníků, čajovny i staré karavanseráje. Leží na jihu Íránu a je městem rajských zahrad, které Íránci přímo zbožňují. Je zde pohřeb nejslavnější perský básník všech dob, Haféz. Vydejte se k jeho hrobce a sledujte, jak Íránci recitují jeho básně.

Teherán

Stejně tak návštěvníky chytne za srdce návštěva Teheránu pod pohořím Elborz. Ráno můžete kráčet zelenými parky podél paláců a odpoledne se ztrácet v bazarových uličkách. Íránský Teherán rozhodně stojí za návštěvu, turisté ho často mylně považují za nudné hlavní město, opak je však pravdou. Teherán má výjimečnou atmosféru s nádechem dávné historie, zajímavé paláce a muzea. Výjimkou není ani teheránský bazar, který nesmíte vynechat. Toulejte se jeho uličkami, nasávejte orientální atmosféru, smlouvejte a domu si přivezete ty nejkrásnější suvenýry v podobě perského koberce, hedvábných šátků či kovotepeckých výrobků. Během procházky bazarem si můžete vychutnat typický černý čaj, džus z granátových jablek, ale i velmi oblíbený mrkvový džus se zmrzlinou.

Yazd

Významné město Yazd ležící mezi dvěma největšími pouštěmi země dýchá zapomenutou atmosférou hliněného městečka, kde se zastavil čas. Město v sobě mísí nádech moderního města se starobylými vzpomínkami na zašlou slávu Persie. Jen pár metrů od bazaru leží ikona města, rozlehlé náměstí Amir Čakmak. Na konci náměstí se k nebesům přibližuje nádherná stavba ozdobená dvěma minarety. Fasáda tohoto komplexu je skutečným pokladem perské architektury.

Perská kuchyně

Stojí také rozhodně za zmínku. Ačkoliv se může zdát, že v Íránu jedí stále jen kebab, není tomu tak. Kebab sice v Íránu patří mezi nejběžnější jídla, na která narazíte téměř na každém rohu, ale ochutnat můžete mnoho dalších orientálních jídel.

Co zajisté ochutnáte zcela určitě během vaší návštěvy Persie bude Kebab Kubidé. Tradiční íránský pokrm z mletého hovězího či jehněčího masa napíchnutého na kovové špejli. Kebab se griluje na dřevěném uhlí a podává se s rýží se šafránem nebo tradičními chlebovými plackami a grilovaným rajčetem a další zeleninou. Další variantou je kebab z kousků kuřecího, jehněčího či hovězího masa napíchnutého na špejli. Nutné je ochutnat také tradiční jídlo fesendžan, které vystihuje chutě staré Persie. Jedná se o kousky kuřecího či hovězího masa v omáčce z granátových jablek a vlašských ořechů. Jako příloha se opět podává šafránová rýže.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%