Na dovolenou se psem… Autem? Proč ne!
Ilustrační foto: pixabay.com

Na dovolenou se psem… Autem? Proč ne!

3. 4. 2018

Řada psích páníčků se shoduje na tom, že cestování se psem je při nejmenším náročné – chlupy, vytí, strach z hluku, neposednost nebo dokonce i nevolnost – to všechno vám může vaši cestu znepříjemnit.

Přidejte k tomu bezpečnostní opatření daná zákonem a máte obsáhlý výčet důvodů, proč majitelé nechávají své psy při delším cestování doma, v psím hotelu, u přátel nebo raději nikam nejedou.

Naštěstí nic není nemožné a s trochou příprav se nemusíte bát se svým pejskem vycestovat i na delší dovolenou. Podobně jako lidští pasažéři, i ti psí by měli dodržovat základní bezpečnostní předpisy. Hlavní podmínkou silničního zákona je, že je řidičovou povinností zajistit bezpečnost psa tak, aby zvíře při jízdě neohrožovalo ani sebe ani řidiče. Co to znamená v praxi?

Pokud s sebou budete mít ve vozu další osobu, která bude psa hlídat, držet jej za obojek, nebo v přepravní tašce, stačí to. Pokud ale cestujete sami, musíte přijmout jiná bezpečnostní opatření. Zde pak máte několik možností:

·  Klasická přepravka – lze ji umístit na sedačku nebo do kufru, je vhodná pro menší plemena nebo třeba pro kočky
·  Speciální autopás pro psy – jedná se o relativně novou záležitost, pomocí speciálního krátkého vodítka připnete pejska ke sponě pro ukotvení bezpečnostního pásu.
·   Přeprava v kufru – ta je možná pouze u vozů s combi řešením, zároveň by měla prostor kufru oddělovat mřížka nebo síť, aby pes nemohl skočit dopředu k řidiči.
·   Přepravní box – jedná se o klec zpravidla hliníkové konstrukce, kterou můžete umístit do kufru auta s combi provedením. Výhodou je snadná údržba a vysoké zabezpečení zvířete, nevýhodou bývá to, že zabírá skutečně celý kufr, což může být například při dovolených nebo při stěhování problém.

 

TIP: Kompletní nabídku psí autovýbavy, která vám zpříjemní cestu s vaším čtyřnohým společníkem
najdete například ve zverimexu Happy Zoo.

Happy zoo článek i60.PNG

 

Vedle zabezpečení je problémem i případné znečištění vozu. V lepších případech se jedná hlavně o chlupy a občasnou šmouhu od hlíny, takovému znečištění snadno předejdete použitím deky nebo jiného potahu, kterým sedačky ochráníte. Bohužel pokud váš pes trpí na nevolnosti v autě, nebo se jedná o ještě nevycvičené štěně, může dojít i k mnohem závažnějšímu znečištění. Levným řešením jsou různé čistící prostředky, po kterých může potah zůstat flekatý nebo které nestačí na vzniklý zápach. Dobrou prevencí je využití speciální psí deky, která se připíná na opěrky hlav a vytváří takovou přepravní „vanu“, navíc tyto deky bývají z voděodolného materiálu a nic jimi neprosákne.

 

TIP: Servis AUTO Opat svým klientům nabízí ruční mytí aut včetně interiérů se zaměřením
právě na odstranění srsti.

interiér_1.jpg

 

I ve skvěle vybaveném autě se vám nebude dobře cestovat, pokud uvidíte, nebo uslyšíte, že je váš pes ve stresu, bojí se nebo mu není dobře. Vedle řady psích homeopatik na zklidnění nebo nevolnost existuje řada běžných metod, jak pejska uklidnit. Pokud víte, že se vašemu psovi dělá špatně, před cestou ho nekrmte, v případě delších cest, třeba právě na dovolenou, sáhněte pouze po lehké granulové stravě. Pes by měl mít také možnost se vždy po pár hodinách provětrat a proběhnout. Nezapomínejte také na pravidelný pitný režim. Dalším problémem dovolených může být vysoká teplota. Pokud nemáte k dispozici klimatizaci, ohlídejte, aby v autě docházelo k cirkulaci vzduchu. Pokud váš pes začne zrychleně dýchat a vyplazovat jazyk znamená to, že je mu horko. Zchladit ho můžete například navlhčeným hadrem umístěným kolem krku.

 

TIP: Vhodnost léků na uklidnění vždy konzultujte s vaším veterinářem, nikdy vašemu pejskovi nedávejte léky, které nebyly předepsané přímo jemu.  

 

 

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.