Knižní novinky
Knižní událost - rozhovor s prof. Pavlem Kolářem

Knižní novinky

29. 3. 2018

Blíží se duben - měsíc kníhy, tak se pojďme podívat, jaké knižní novinky přichystala některá vydavatelství.

Renata Červenková/Pavel Kolář - Labyrint pohybu!

Knižní událostí sezóny se může stát první knižní rozhovor s jedním z nejuznávanějších fyzioterapeutů na světě, prof. Pavlem Kolářem, s názvem  LABYRINT POHYBU! Zajímá vás, co se změnilo, když si Jaromír Jágr vzal delší hokejku? Co se dělo s Kateřinou Neumannovou noc předtím, než na třicetikilometrové trati získala zlatou olympijskou medaili? Proč Tomáš Rosický více bojoval se zraněními v nemocnici než se soupeři na hřišti? A podle čeho Pavel Kolář poznal, že Petra Kvitová zápas prohraje? To vše se lze dočíst v knižním rozhovoru LABYRINT POHYBU, který s věhlasným fyzioterapeutem vedla publicistka Renata Červenková a který vydává nakladatelství VYŠEHRAD.

V knize se dočteme řadu užitečných informací týkajících se lidského těla. Pavel Kolář umí vše velmi dobře vysvětlit a hlavně má díky letité praxi spoustu názorných příkladů. A tak se třeba i úplný laik konečně dozví, co je to ta slavná Vojtova metoda, která děti sice léčí, ale zároveň často bolí tak, že usedavě pláčou… Vedle toho kniha přináší i stránky týkající se života Pavla Koláře – mluví se o jeho dětství, o letech, kdy se vrcholově věnoval gymnastice, o jeho rodině, o cestě k víře či o tom, jak zvládá fakt, že sám trpí Bechtěrevovou nemocí… Při čtení LABYRINTU POHYBU člověk znovu zažívá ten blažený pocit, že jsme sice malá republika, ale je zde spousta mimořádně schopných a šikovných lidí. Nebo je Pavel Kolář velkou výjimkou? Výjimkou asi ne, ale rozhodně jde o výjimečného odborníka. I největší skeptik a cynik musí po přečtení tohoto knižního rozhovoru s obdivem smeknout.

Camila Läckberg - Čarodejnice

Nakladatelství Motto vydá novou detektivku od nejprodávanější švédské autorky krimi Camilly Läckberg, jejíž knihy vycházejí ve více než 60 zemích světa a celkem se jich prodalo již přes 20 milionů výtisků. Čarodějnice je dalším příběhem ze série s vyšetřovatelským a zároveň manželským párem Erikou a Patrikem, kteří v prostředí severských detektivek tvoří nebývale šťastný manželský pár. Stejně jako v předchozích knihách Camilly Läckberg se i v Čarodějnici mohou čtenáři těšit na mistrně vyvážený mix napětí a důvěrně známého rodinného života a také na atmosféru přímořského městečka Fjällbacka. Autorka nedrásá nervy čtenářů brutálními sériovými vraždami, její předností je uvěřitelnost, smysl pro humor a propracovaná psychologie postav.  

Bandi - Žaloba

Vůbec první soubor protirežimních povídek žijícího autora, který se podařilo propašovat ze Severní Koreje, vydá nakladatelství Plus. Jeho autor, známý pod pseudonymem Bandi, je přirovnáván k severokorejskému Solženicynovi a dosud žije a snad i tvoří v Severní Koreji, dokonce jako jeden z členů tamního oficiálního svazu spisovatelů. Povídky ve sbírce Žaloba jsou inspirované skutečnými příběhy lidí žijících v totalitním režimu (od prostých dělníků až po pchjongjangskou elitu), vznikaly v letech 1989–1995 (tedy v závěrečném období vlády Velkého vůdce Kim Ir-sena a během období smutku právě po jeho pohřbu). Rukopis se dostal do Jižní Koreje v roce 2013 a kniha vzbudila velký ohlas v zahraničních médiích, vyšla již ve 34 zemích (Velká Británie, USA, Polsko, Francie, Rusko, Portugalsko, Japonsko, Německo, Řecko atd.). Sjednocujícím tématem sbírky je kromě místy až satirické kritiky stranických praktik a zoufalého každodenního boje za špetku lidské důstojnosti také autobiografický motiv deziluze těch hrdinů, kterým osudové události náhle otevřou oči a oni spatří děsivou realitu propagandistických lží.

Jo Nesbø - Doktor Proktor a vana Času

Jo Nesbø není jen slavný norský autor detektivek s Harrym Holem, ale také duchovní otec toho nejšílenějšího, nejpotrhlejšího a nejgeniálnějšího vynálezce všech dob – doktora Proktora! Po výbušném prdicím prášku tentokrát sestrojil báječnou vanu, která umožňuje cestování časem. Na počátku se Proktor vydal do Paříže, aby našel svou dávnou lásku Julietu Margarínovou. Tyto bývalé hrdličky se musely před téměř čtyřiceti lety rozdělit za velmi dramatických okolností a vana času se tak popletenému vynálezci jeví jako ten nejlepší způsob, jak vztah s Julietou obnovit – vrátit se do minulosti a změnit chod tehdejších událostí. Ale nebyl by to doktor Proktor, kdyby se nezamotal do časové smyčky. Na pomoc mu tak musí přispěchat jeho staří známí Líza a Bulík (a spolu s nimi třeba i Johanka z Arku nebo sám Napoleon). Další ztřeštěné dobrodružství tak může začít! Na Doktora Proktora a vanu času můžete, ať už sami nebo s potomky, od 5. dubna vyrazit i do kina – tak divokou filmovou koupel jste ještě nezažili! Knihu vydává nakladatelství JOTA.

Guy Gilbert - Rodina

Další z řady knížek Guy Gilberta se zabývá tématem rodiny. Patří mezi ty nejnovější, takže reflektuje aktuální situaci pohledu na rodinu, jak ji podnítil svými projevy a iniciativami papež František. Gilbert se v tomto smyslu ukazuje jako ten, kdo přesně pochopil Františkovy důrazy a ohledy. Ačkoli je Gilbert sám z velmi tradiční rodiny (15 sourozenců), jsou jeho názory na rodinu a související témata prosyceny realismem a zkušeností toho, o jak komplikovanou věc jde. Gilbert prochází několika hlavními okruhy - otázkou partnerství dvou lidí, kteří by měli být základem rodiny; rodičovstvím a vztahem k dětem; rolí prarodičů v rodině; otázkou homosexuality a jejich soužití; problémem předávání víry v rodině. Ve všech oblastech se projevuje jeho moudrý nadhled a nekonvenční přímočarost. Varuje před unáhlenými svatbami za každou cenu, připouští přijímání eucharistie u některých rozvedených a znovu sezdaných, uznává společný život homosexuálních párů atd. Pro Gilberta je rodina pokladnicí, z níž je možné čerpat mnoho zásadní síly pro život, ale o kterou je třeba se také pečlivě starat. Aniž by zlehčoval emoční rozměr věci, klade důraz na společnou práci všech zúčastněných, na trpělivost, obětavost, velkorysost.

 

 

knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%