Evropská unie chce omezit používání mobilů
Ilustrační foto: ingimage.com

Evropská unie chce omezit používání mobilů

1. 4. 2018

Zákaz používání mobilů dětem do patnácti let, omezená volání v dopravnéch prostředcích, na zastávkách, ale i v institucích jako jsou galerie, muzea či kina. A také výrazné zdanění společností, programující mobilní aplikace a hry. To jsou některé z návrhů, které v tajnosti připravují poslanci Evropského parlamentu.

"Zatím nemůžeme být konkrétnější, výrobci mobilních přístrojů a telekomunikační operátoři budou samozřejmě lobbovat proti těmto návrhům, ale domníváme se, že podpora připravovaného zákona by mohla být vysoká," potvrdil jeden z českých europoslanců, který nechtěl prozradit své jméno.

Podle našich informací chce Evropská unie především zakázat používání mobilů dětem, protože jak se uvádí v důvodové zprávě "sociologové a psychologové ve svých studiích prokázali, že závislost na mobilních přístrojích u dětí dosahuje úrovně, která je zdraví nebezpečná, mobilní aplikace a hry narušují schopnost dětí reagovat na běžné životní situace, otupují koncentraci, kreativní myšlení a celkový rozvoj osobnosti u dětí."

Návrh zákona by měl Evropský parlament projednávat nejdříve v únoru 2019, v případě, že by parlamentem zákon prošel, mohl by vejít v platnost od 1. ledna 2020.

Jak vyplynulo z ankety, kterou přiipravila naše redakce, lidé v Česku by nový zákon EU přivítali. "Ano, jsem pro všemi deseti. Vidím to na svých žácích. Neumějjí se vyjadřovat, ani písemně, ani slovně, při zkoušení koktají, při slohu neumějí sepsat smysluplný text. Zato po škole okamžitě vytahují mobilní telefony a vydrží do nich zírat hodiny. Stalo se mi také, že mne žák okřikl za to, když jsem mu mobil zabavila. Prý mu přeruším on-line hru, což bude mít nedozírné následky. Zvažuji, že po pětadvaceti letech ze školství odejdu," stěžuje si například učitelka základní školy Vlasta Přísná. "Byl by to jediný rozumný zákon, který by EU schválila," uvedl třiapadesátiletý úředník Vlastmil Nečesaný a podobně se vyjádřila i matka tří dětí Leona Schvácená. "Už si nevím rady. Ti moji spratci, pardon, kluci, mají v ruce mobil ráno v koupelně, u snídaně, po cestě do školy, ze školy, na trénink, u večeře, v posteli. Baví se jen o tom svém smažení. Bohužel, jsem na ně sama a nejsem schopna jim to zakázat. Tak ať to zakáže zákon. Konečně v té unii něco rozumného vymysleli," řekla schvácená matka.

Pro zákon je i předseda Unie ortopedů Vladimír Kůstka. "Stále častěji k nám vodí rodiče děti se zkřivenými palci na levé ruce anebo se záněty šlach. Jde o děti, kteří tráví s mobilem v ruce několik hodin denně," říká MUDr. Kůstka.

A ještě názor Svatavy Pořádné: "Jedu metrem a všichni v ruce drží mobilní telefony, vždy aspoň tři lidé do mobilů hovoří a překřikují se, mobily zvoní v divadlech, svítí v kinech. Okažitě bych je zakázala. Jsem ráda, že se o tom opravdu uvažuje."

Právě dopravní prostředky, zastávky, ale i veřejné a kulturní instituce mají být dalšími místy, kde se má používání mobilních přístrojů omezit. "Zvažovaly se i restaurace, ale to nakonec neprošlo. Tedy zatím, ozývají se totiž už hlasy, které chtějí dosavadní návrh ještě zpřísnit. Psychologické studie, které byly připraveny na podporu zákona, jsou totiž až frustrující. Ve zkratce - lidstvo blbne, a pokud se něco neudělá, zahyneme, nebo nás přechytračí i opice," dodal nejmenovaný europoslanec.

Podle něho chystá Evropská unie také vyhlášení Dne bez mobilu, kdy zakáže používat mobilní přístroje všem lidem v zemích EU, kromě složek záchranné služby, policie a hasičů. Poslanci chtějí, aby aspoň jeden den byly zase vidět děti na hřištích, lidé, povídající si v parcích či diskutující v kavárnách.

Zkuste také vydržet jeden den bez mobilu. Třeba právě dnes, na apríla.

 

 

Evropská unie mobily technika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%